ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξανθός: Δεν μπορεί να υπάρξει εξίσωση ασφαλισμένων με ανασφάλιστους

15:03 - 11 Απρ 2016 | ΥΓΕΙΑ
Ξανθός: Δεν μπορεί να υπάρξει εξίσωση ασφαλισμένων με ανασφάλιστους
Σε λεπτομέρειες για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, προέβη ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και όντας πλαισιωμένος από τους Γενικούς Γραμματείς του υπουργείου και την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Θεανώ Φωτίου.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι κάνουμε απόλυτη εξίσωση των ασφαλισμένων με τους ανασφάλιστους. Σ’ αυτή τη φάση δεν ήταν δυνατόν να συμβεί, με τις υπάρχουσες δημοσιονομικές συνθήκες», παραδέχθηκε τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, σχολιάζοντας την Υπουργική Απόφαση που αφορά την κάλυψη των ανασφαλίστων πολιτών.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση αφορά στην πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στα Νοσοκομεία με το ΑΜΚΑ τους (καταργούνται οι τριμερείς επιτροπές), όχι όμως και την φαρμακευτική κάλυψη του συνόλου των ανασφαλίστων, παρά μόνο αυτών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας (έχουν ετήσιο εισόδημα έως 2.400 ευρώ). Οι άνθρωποι που λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας ανέρχονται σε 330.000 άτομα. Το κόστος της φαρμακευτικής περίθαλψης για την κάλυψη αυτών των ατόμων είναι 30 εκατομμύρια ευρώ.

Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν χάσει το ασφαλιστικό τους δικαίωμα λόγω οφειλών στον ΟΑΕΕ και δεν μπορούν να κάνουν ρύθμιση), θα καταβάλουν κανονική συμμετοχή για την αγορά των φαρμάκων. Η συνταγογράφηση θα γίνεται σε νοσοκομειακές δομές και ονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

«Αυτό μπορέσαμε να κάνουμε στις σημερινές συνθήκες. Είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα», τόνισε ο κ. Ξανθός. 700.000 άτομα θα καλύψει το επίδομα αλληλεγγύη – σταδιακή εφαρμογή σε 30 δήμους της χώρας – κόστος 900.000.000 (ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα) από 1.1.17 (υπέβαλαν 1η Φεβρουαρίου)

Επίσης, ανακοίνωσε ότι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης είναι η έκδοση υγειονομικής κάρτας εξάμηνης διάρκειας (με δυνατότητα παράτασης) για όσους δεν έχουν ΑΜΚΑ η οποία θα εκδίδεται από τα Νοσοκομεία.

Σχετικά με το προσφυγικό, ο υπουργός τόνισε ότι ο στόχος είναι να διασφαλιστούν καλές συνθήκες διαβίωσης σε πρόσφυγες και μετανάστες για όσο παραμείνουν στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε στο μηχανισμό σταθερής επιδημιολογικής επιτήρησης, εγκαιρης ανίχνευσης και έγκαιρης παρέμβασης για περιορισμό και απομόνωση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κρουσμάτων νόσων.

Επιπλέον, όπως σημείωσε, «επιδιωκεται η πλήρης εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών για ερυθρά, ιλαρά, παρωτίτιδα, καθώς και για διφθερίτιδα, τέτανο, πολυομυελίτιδα και κοκίτη». Στη συνέχεια, ενημέρωσε πως βρίσκονται στη χώρα μας 53.000 πρόσφυγες και μετανάστες, διασκορπισμένοι σε 25 καταυλισμούς σε όλη τη χώρα, ενώ επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει το προσφυγικό πρόβλημα να γίνει και υγειονομικό. 

Τέλος, σχετικά με το ΕΣΠΑ, ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε σην αλλαγή της στρατηγικής στη διεκδίκηση και αξιοποίηση των πόρων, σε συνέχεια όσων παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην ημερίδα για την Εθνική Στρατηγική και τις επιχειρησιακές προτεραιότητες της Υγειας. Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, πλέον θα ιεραρχούνται οι ανάγκες και θα διεκδικούνται οι πόροι συντονισμένα.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:24 - 11 Απρ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.