ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαρμακοβιομηχανίες: «Πυρετός» από κρατικά χρέη και το claw back- rebate

09:32 - 10 Ιουν 2016 | ΥΓΕΙΑ
Φαρμακοβιομηχανίες: «Πυρετός» από κρατικά χρέη και το claw back- rebate
Η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης φέρνει στο προσκήνιο το θέμα αναμόρφωσης των διαφόρων συστημάτων rebate που υπάρχουν, κάτι που αποτελεί άλλωστε πάγια επιδίωξη της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Απρίλιο του 2016 "έκλεισε" με υπέρβαση του ανωτάτου ορίου κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ κι έτσι, η συνολική υπέρβαση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη φθάσει περίπου τα 139 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016.

 

Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η «δαμόκλειος σπάθη» του νοσοκομειακού claw back. Δηλαδή η υπέρβαση του ορίου των 420 εκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες φαρμάκων στα νοσοκομεία που φέρνει αυτόματους «κόφτες». Σύμφωνα με τον κλάδο λόγω των διαρκώς μειουμένων προϋπολογισμών για φάρμακα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ εκτιμάται ότι το 2016, το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά, θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών.


Αν η δαπάνη συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτό το ρυθμό, στο τέλος του χρόνου ο φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να καταβάλει €640 εκατ., διπλάσιο claw back από πέρσι. Με το συνυπολογισμό του συνολικού rebate, ο «λογαριασμός» για τη φαρμακοβιομηχανία στα τέλη του 2016 θα έρθει περίπου €1 δισ.!


«Ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα, αποτελεί λανθασμένη επιλογή» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους του Απριλίου τα θεσμικά όργανα του φαρμακευτικού χώρου.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ζητάει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο το θέμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και των χρεών προς τις εταιρίες εν όψει και των καταβολών που θα υπάρξουν από τη δόση των δανειστών.

 

Παράλληλα, όμως, ο ΣΦΕΕ επιδιώκει να συζητήσει τις παραμέτρους της Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα ενοποιημένο rebate, με κλίμακες, που θα συνδέεται με τον τζίρο. Έτσι με επιστολή του ο ο Σύνδεσμος ζητάει διαβούλευση επί της ΥΑ πριν την υπογραφή και δημοσίευσή της.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:42 - 10 Ιουν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.