ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»

10:35 - 10 Ιουν 2016 | ΥΓΕΙΑ
«Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»
Οι καπνιστές στην Ελλάδα μειώνονται, οι παθητικοί καπνιστές όχι.

Μάλιστα είναι μύθος ότι καπνίζουν οι γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, αφού αυτό δεν προκύπτει από την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ, που έγινε σε δυο διαφορετικές φάσεις το 2009 και το 2014.

Τα παραπάνω ειπώθηκαν κατά την παρουσίαση του συλλογικού βιβλίου «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», πρώτη έκδοση, Αθήνα, που παρουσιάστηκε σήμερα 2016-06-09 σε αίθουσα επί της οδού Ηπίτου, στο κέντρο της πρωτεύουσας, με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη. 
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης , ο αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, Ναπολέων Μαραβέγιας, η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Μαρία Στρατηγάκη ενώ από την Τράπεζα της Ελλάδας παρευρέθηκε και μίλησε για λίγο ο διευθυντής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Νικόλαος Μαρινάκος. Επίσης, η κ. Κλώντια Καρύδη, αντιπρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου και ο Γιάννης Μπεχράκης, εξάδερφος του Παν. Μπεχράκη, βραβευμένος φωτογράφος.
Στο βιβλίο «Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα» συμμετείχαν 20 επιστήμονες από το χώρο της υγείας και των κοινωνικών επιστημών, με στόχο την πρόληψη του καπνίσματος στο μαθητικό πληθυσμό μέσα από την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι ομιλητές τόνισαν τη σπουδαιότητα της σοβαρής και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης από μικρή ηλικία των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος, καθώς και της πρόληψης της χρήσης και της κατάχρησης των ουσιών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καπνιστών παράγεται στην ευαίσθητη σχολική ηλικία και αυτό διότι τα παιδιά αποτελούν εύκολους στόχους του καπνεμπορίου και συνήθως ξεκινούν να καπνίζουν χωρίς συνειδητή βούληση.
Ο υπουργός Νίκος Φίλης συνεχάρη τον κ. Μπεχράκη για την προσπάθεια,  σημείωσε πως είναι μια εκδήλωση κι ένα βιβλίο επιστέγασμα μιας συλλογικής προσπάθειας , που στόχο έχει να πειστούν οι νέοι άνθρωποι να μη δοκιμάζουν το τσιγάρο. Πρόκειται είπε για νέο βήμα στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών.
Αναφέρθηκε στο πρόβλημα του μιμητισμού και τα ψυχολογικά προβλήματα αλλά σημείωσε πως αυτός ο φόβος δεν επιβεβαιώθηκε (των ψυχολογικών προβλημάτων) και ο σκοπός του βιβλίου είναι να πείσει τα παιδιά να απομακρυνθούν από το φόβο του τσιγάρου.  Σημείωσε πως υπάρχουν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα γύρω από το τσιγάρο κι αναφέρθηκε στο μικρό πεδίο της εκπαίδευσης, ώστε να γίνουν βήματα κατά του καπνίσματος. Εξήγησε πως άλλα θέματα είναι η διατροφή, το bullying, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και τόνισε πως πρόκειται για θέματα τα οποία δυστυχώς αντιμετωπίζονται με αμηχανία.
Εξήγησε πως πρόκειται για μια μεγάλη προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί στα σχολεία.
Στην ομιλία του ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε: «Το βιβλίο αυτό αποτελεί μία ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσπάθεια να αντιταχθούμε στην ανεξέλεγκτη διαδικασία στρατολόγησης νέων καπνιστών. Και αυτό θα το επιτύχουμε, πραγματοποιώντας μία οργανωμένη παρέμβαση στα σχολεία, στοχεύοντας κατευθείαν στην πρόληψη και στην ανάπτυξη μίας συνειδητοποιημένης κουλτούρας η οποία θα οδηγήσει την κοινωνία στην αποφασιστική μείωση του καπνίσματος. ….». Την εκδήλωσε έκλεισε ο Γιάννης Μπεχράκης, Φωτογράφος, βραβείο Πούλιτζερ 2016.
Περισσότεροι από 5.000.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από τη χρήση προϊόντων καπνού και επιπλέον 600.000 άτομα πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Στην Ελλάδα 19.000 θάνατοι σχετίζονται με το κάπνισμα, ετησίως. Ο καπνός αποτελεί ένα μίγμα από περισσότερες από 7.000 διαφορετικές χημικές ουσίες με 250 τουλάχιστον από αυτές να έχουν επιβεβαιωμένη τοξικότητα ή καρκινογενετικές επιδράσεις.
Με την ευγενή χορηγία της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και τη γενναιόδωρη υποστήριξη του Behrakis Foundation της Βοστώνης των ΗΠΑ, το βιβλίο «Παιδεία Για Έναν Κόσμο Χωρίς Κάπνισμα»  θα διατίθεται δωρεάν σε έντυπη, καθώς και ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα: www.smokefreegreece.gr
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.