ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος: Δραματικές συνθήκες για τους κρατουμένους

08:53 - 22 Ιουλ 2016 | ΥΓΕΙΑ
Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος: Δραματικές συνθήκες για τους κρατουμένους
Για σοβαρό πρόβλημα κάλυψης των ιατρικών και νοσηλευτικών αναγκών και υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό προσωπικό στα Καταστήματα Κράτησης της χώρας κάνει λόγο η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωση "οι συνθήκες παροχής υπηρεσιών υγείας στους κρατουμένους πόρρω απέχουν από τις ενδεδειγμένες.

Πληροφορούμαστε (από καταγγελίες μελών μας και δημοσιεύματα στον τύπο και το διαδίκτυο) ότι στην πλειοψηφία των καταστημάτων κράτησης οι φύλακες αναγκάζονται να εκτελούν χρέη νοσηλευτή, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η εξυπηρέτηση όλων των κρατουμένων σε 24ωρη βάση από Νοσηλευτές είναι αδύνατη, ιδίως κατά τη νύχτα, όπου σε κάποιες φυλακές συμβαίνει να μην υπάρχει κανΝοσηλευτής και φύλακες να καλούνται να προβούν σε επείγουσες νοσηλευτικές πράξειςή ακόμα και σε ιατρική διάγνωση της κατάστασης, με όσους κινδύνους αυτή η πρακτική συνεπάγεται, ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή. Πιθανό είναι δε, αυτή η έλλειψη να γίνει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» από κρατούμενους που θα προσποιηθούν τους ασθενείς με σκοπό την απόδραση.

Η πραγματοποίηση νοσηλευτικών πράξεων από φύλακες, παρόλο που υπαγορεύεται από διάθεση προσφοράς και ανθρωπιστικό ενδιαφέρον και από την ανάγκη να καλυφθούν οι επιτακτικές ανάγκες της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, δεν είναι σύννομη και μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποβεί έως και επικίνδυνη, τόσο για τους κρατουμένους (που ενδέχεται να υποστούν κάποια βλάβη στην υγεία τους) όσο και για τους ιδίους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους (λόγω του ότι χωρίς δική τους υπαιτιότητα και ασκώντας με ευσυνειδησία μεν, αλλά χωρίς νόμιμο δικαίωμα δε, καθήκοντα αλλότρια που απαιτούν ειδική εκπαίδευση, ενδέχεται να προκαλέσουν κάποια σοβαρή βλάβη και να διωχθούν ποινικά ή πειθαρχικά).

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι λαμβάνουν χώρα σοβαρές παραβάσεις της νομοθεσίας περί νόμιμης άσκησης του νοσηλευτικού επαγγέλματος αλλά και της διεθνούς και ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικότερα για τις συνθήκες κράτησης, ενώ τίθενται και σοβαρά ζητήματα δημοσίου συμφέροντος, καθώς διακυβεύεται τόσο η δημόσια υγεία όσο και η δημόσια ασφάλεια."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.