ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μείωση 7% των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ φέτος από ιδιώτες παρόχους

13:17 - 27 Οκτ 2016 | ΥΓΕΙΑ
Μείωση 7% των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ φέτος από ιδιώτες παρόχους
Σε καλό κλίμα έγιναν οι συζητήσεις με τους θεσμούς όπως ανέφερε μιλώντας στο Ρ/Σ. στο Κόκκινο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
«Αυτό το οποίο προκύπτει από τις συζητήσεις αυτές, είναι ότι πρώτον οι δανειστές δεν αμφισβητούν τις βασικές κατευθύνσεις και το βασικό πολιτικό σχεδιασμό τον οποίον έχουμε κάνει στο χώρο της υγείας, δηλαδή την κατά προτεραιότητα ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας, την αναδιοργάνωση του με επίκεντρο την πρωτοβάθμια φροντίδα.   Την καθολική κάλυψη των πολιτών και ιδιαίτερα των ανασφάλιστων, που ήταν μία μεγάλη τομή που κάναμε φέτος. Την ισότιμη και ας πούμε, ποιοτική και αξιοπρεπή φροντίδα των πολιτών. Αυτό το βασικό πολιτικό σχέδιο δεν αμφισβητείται. Την έμφαση στη δημόσια υγεία. Την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών. Τη διαφανή και αποτελεσματική διακυβέρνηση του συστήματος, ενισχύοντας φίλτρα έντιμης διαχείρισης και ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων» τόνισε.  
 
«Αυτό στο οποίο επιμένει η τρόικα, οι θεσμοί είναι να τηρηθούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας. Εμείς λοιπόν τους είπαμε ότι προφανώς αυτό το πλαίσιο είναι δεδομένο και το παίρνουμε υπόψη μας.  Η δική μας αγωνία και το δικό μας ενδιαφέρον εστιάζεται στο πως θα καλύψουμε αξιόπιστα τις ανάγκες των ανθρώπων. Αυτή είναι η δική μας ας πούμε στόχευση και φυσικά έχουμε να λύσουμε μια δύσκολη εξίσωση.   Μια εξίσωση που έχει αρκετές μεταβλητές» σημείωσε τονίζοντας την ανάγκη αύξησης της χωρητικότητας του ΕΣΥ.
 
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι «είναι φυσικό να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να αντιμετωπιστούν οι διαχρονικές παθογένειες και στρεβλώσεις του συστήματος υγείας και κυρίως ο νοσοκομειοκεντρικός χαρακτήρας του και οι ανάγκες στροφής στην πρωτοβάθμια φροντίδα, στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, τη δημόσια  υγεία κλπ. Αυτά νομίζω ότι δεν επηρεάζονται, το σχέδιο αυτό θα υλοποιηθεί προφανώς σταδιακά με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες που έχουμε. Εμείς παρουσιάσαμε, δώσαμε πειστικές απαντήσεις νομίζω στις ερωτήσεις για την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών.»
 
Μάλιστα ανέφερε ότι «παρουσιάσαμε βήματα προόδου που έχουν γίνει στον έλεγχο των δαπανών, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη καταγράφεται μια μείωση των υποβολών στον ΕΟΠΥΥ φέτος από ιδιώτες παρόχους 7%.   Δεν υπάρχει συζήτηση για νέες επιβαρύνσεις που αφορούν τους πολίτες ή για επαναφορά εισπρακτικών μέτρων όπως το 5ευρω που κάποιοι έσπευσαν πριν από λίγο καιρό να εμφανίσουν ότι επανέρχεται ως ενδεχόμενο κλπ».
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.