ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παιδίατροι: «Καμπανάκι» στο υπ. Υγείας για τη μηνιγγίτιδα Β

10:24 - 11 Νοε 2016 | ΥΓΕΙΑ
Παιδίατροι: «Καμπανάκι» στο υπ. Υγείας για τη μηνιγγίτιδα Β
Με επιστολή της στον υπ. Υγείας η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής φέρνει στο προσκήνιο και πάλι το ζήτημα ένταξης στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα Β. Έτσι με αφορμή την ενημέρωση της Αριστοτέλους για τους λόγους που το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β δεν εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, σημειώνουν ότι ύπαρξη κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια συνιστούν σοβαρό λόγο επικαιροποίησης της στρατηγικής εμβολιασμών.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι υπάρχουν 60 κρούσματα κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), ενώ καταγράφονται θάνατοι 5 κατά μέσο όρο παιδιών τον χρόνο από την νόσο αυτή (8-10% θνητότητα).

 

Μάλιστα τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν, θα έχουν βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στην ζωή τους (15-19% επιπλοκές).

 

«Κύριε Υπουργέ, μπορεί για εσάς όλα τα παιδιά αυτά να μην αποτελούν ένα ισχυρό λόγο χρηματοδότησης του εμβολίου όμως για εμάς, όταν οι γονείς μας ρωτούν στο ιατρείο μας, εμείς δεν μπορούμε να τους πούμε να μην το εμβολιάσουν με κίνδυνο να χάσουν το παιδί τους. Βλέπετε τότε, για εμάς, η επιδημιολογία για το παιδί που παρακολουθούμε, το δικό μας δηλαδή παιδί, είναι στο 100%», τονίζει ο πρόεδρος Κ. Νταλούκας και ο Γραμματέας, Δ. Φούσκας.

 

Για τους παιδίατρους η επιστημονική άποψη πρέπει να διαχωριστεί από την οικονομική. Σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους ένταξης του εμβόλιου στο εθνικό πρόγραμμα, αν το κόστος είναι μεγάλο. Θα μπορούσε, κατά τους παιδίατρους, ακόμη και να το εντάξει με συμμετοχή, όπως ισχύει για άλλο εμβόλιο.

 

«Πιστεύουμε σθεναρά ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου αυτού. Π.χ. μερική χρηματοδότηση, περικοπή ολική ή μερική από άλλα φάρμακα ή εμβόλια, εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, αριθμός παιδιών κλπ, ώστε αυτό να μην αποτελέσει την αιτία σημαντικής επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης», συμπληρώνουν.

 

Μάλιστα, διευκρινίζουν πως το εν λόγω εμβόλιο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμών, όχι μόνο της Βρετανίας, αλλά και της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, για την ηλικιακή ομάδα των βρεφών (έως 1 έτους).

 

Μετά τις αιχμές, οι παιδίατροι της Αττικής κλείνουν την επιστολή με έκκληση προς τον υπουργό Υγείας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επανεξετάσει το κόστος του εμβολιασμού, τουλάχιστον όσον αφορά στην ηλικιακή ομάδα έως ενός έτους, «δεδομένου ότι το κόστος της θεραπείας σε περίπτωση νόσου , άμεσης και απώτερης, είναι μεγαλύτερο από το κόστος του εμβολίου».

 

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές σας ευαισθησίες σας επιτρέπουν να αντιληφθείτε το τεράστιο ψυχικό κόστος για την κάθε οικογένεια, που εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο γονικό της καθήκον και να καλύψει το κόστος του εμβολιασμού, παρότι θα το ήθελε και σε αντίθεση με τον Γερμανό πολίτη για παράδειγμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε το καθήκον της Πολιτείας απέναντι στο Δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα της Ελληνικής οικογένειας», καταλήγουν.

 

Γ.Α.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.