ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «ηλεκτρονικό μάτι» του ΕΟΦ φαρμακαποθήκες για παράλληλες εξαγωγές

10:49 - 30 Νοε 2016 | ΥΓΕΙΑ
Στο «ηλεκτρονικό μάτι» του ΕΟΦ φαρμακαποθήκες για παράλληλες εξαγωγές
Στο μικροσκόπιο βάζει ο ΕΟΦ φαρμακαποθήκες σε μια προσπάθεια να πατάξει το πρόβλημα με τις παράλληλες εξαγωγές, που οδηγού η σε ελλείψεις φαρμάκων.

Μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών η Α’ Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, Δέσποινα Μακριδάκη καταλόγισε σε ορισμένες φαρμακαποθήκες ότι εκτελούν παράλληλες εξαγωγές ευθυνόμενες αποκλειστικά για το όλο πρόβλημα.

Τόνισε μάλιστα ότι υπάρχουν φαρμακαποθήκες, των οποίων η μόνη δραστηριότητα είναι οι εξαγωγές. Ήδη μάλιστα την προηγούμενη Παρασκευή έγινε συνάντηση μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΦ και παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς για το θέμα, καθώς πέρα από τις φαρμακαποθήκες υπάρχουν υπόνοιες για φαρμακεία αλλά και εταιρίες που εμπλέκονται σε αυτές τις διαδικασίες.

Στο φόντο αυτό ο ΕΟΦ σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή ένα ηλεκτρονικό σύστημα που θα ελέγχει όλη την πορεία των σκευασμάτων μεταξύ φαρμακαποθηκών. Πρόκειται για real-time έλεγχο των πωλήσεων και μεταξύ των φαρμακαποθηκών ώστε να καταφαίνεται ποιος πουλάει τι και αν παραβαίνει τους κανόνες οδηγώντας σε ελλείψεις την αγορά.Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ελέγχους που έκανε ο Οργανισμός βρήκε αναντιστοιχίες μεταξύ των ποσοτήτων που εξήχθησαν από φαρμακαποθήκες και εκείνων που είχαν παραγγελθεί από φαρμακαποθήκες.

Στο «μάτι» του ΕΟΦ μπαίνουν πάντως 140 φαρμακαποθήκες ενώ φιλόδοξος στόχος είναι να καταστεί εφικτή η παρακολούθηση των πωλήσεων των φαρμακαποθηκών στα περίπου 10 χιλιάδες φαρμακεία.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.