ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατερίνα Παπακώστα: Η κυβέρνηση ισοπεδώνει το «Πολιτισμένο Κράτος»

15:58 - 25 Ιαν 2017 | ΥΓΕΙΑ
Κατερίνα Παπακώστα: Η κυβέρνηση ισοπεδώνει το «Πολιτισμένο Κράτος»
Άρθρο της τ. Υφυπουργού Υγείας Κατερίνας Παπακώστα για την Ειδική Αγωγή.

Αρνητικά γεγονότα μας κάνουν συχνά να αναρωτιόμαστε, αν ζούμε σε «πολιτισμένο κράτος». Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά του και ποιό το προφίλ του;

 

Το πολιτισμένο κράτος μεριμνά για την υγεία, την ασφάλεια  και την ευημερία των πολιτών. Παρέχει δίχτυ προστασίας, φροντίζει για την εξασφάλιση ενός καλού επιπέδου διαβίωσης, προσφέρει την δυνατότητα καλλιέργειας και προσπαθεί να διατηρήσει υψηλή ποιότητα στην ζωή των πολιτών. Υπό αυτήν την έννοια, ο πολιτισμός ενός κράτους διακρίνεται, μεταξύ άλλων, από την ευαισθησία που δείχνει στους αδύναμους πολίτες, στα άτομα που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

 

Η Αριστερά επί σειρά ετών θεωρούσε την στήριξη και την πολιτική εκπροσώπηση των αδυνάμων, ως δικό της προνόμιο. Ωστόσο, η διετής διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν το αποδεικνύει. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, ο ξαφνικός θάνατος της Ειδικής Αγωγής.

           

Τα Χριστούγεννα κατατέθηκε τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, σε άσχετο νομοσχέδιο για τον χωροταξικό σχεδιασμό, με την οποία θεσπίστηκε ο κλειστός προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή. Έτσι, ο ν. 4447/2016 ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή «κόφτη», όταν η απαιτούμενη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή θα ξεπερνά την προβλεπόμενη. Επισήμως το ύψος του προϋπολογισμού δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο οι επαγγελματίες του χώρου ενημερώθηκαν πως θα συρρικνωθεί στα 60 εκατ. Ευρώ. 

 

Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ εντός των Εορτών, «κάλεσε» τους παρόχους υπηρεσιών της Ειδικής Αγωγής να συμμετάσχουν σε μία εκ των πραγμάτων προσχηματική διαπραγμάτευση, τεσσάρων ημερών για την σύναψη νέων συμβάσεων. Από την πλευρά των επιστημόνων καταγγέλθηκαν σοβαρά νομικά και θεσμικά προβλήματα, όπως και ελλείψεις στην προτεινόμενη σύμβαση.

 

Στην πράξη, οι αλλαγές αυτές έχουν φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις οικογένειες των παιδιών που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες τις Ειδικής Αγωγής. Η προτεινόμενη σύμβαση θεωρείται από τους παρόχους ανέφικτη, πολλοί εξ αυτών δεν επιθυμούν να συμβληθούν πλέον απευθείας με τον ΕΟΠΥΥ.

 

Το διακύβευμα της υπόθεσης που έχει ανακύψει είναι το μέλλον των παιδιών που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες της Ειδικής Αγωγής. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται για τον συγκεκριμένο ευαίσθητο χώρο, έχουν άμεσο αντίκτυπο στην εξέλιξή τους.  Πρόκειται, εν μέρει, για παιδιά με αναπηρία, τα οποία επηρεάζονται πολύ έντονα από αλλαγές και των οποίων η πρόοδος κτίζεται με πολύ κόπο, υπομονή και επιμονή.

 

Διαπιστώνουμε λοιπόν, πως η Κυβέρνηση και εν προκειμένω το Υπουργείο Υγείας, πράττει και αποφασίζει δίχως να προηγηθεί η απαραίτητη προετοιμασία και μελέτη. Κυρίως, δεν διαβουλεύεται με τους ενδιαφερόμενους, στην προκειμένη περίπτωση, με τις οικογένειες των παιδιών και τους ειδικούς επιστήμονες τις Ειδικής Αγωγής, για να διερευνηθεί λεπτομερώς ποιές αλλαγές πρέπει και μπορούν να γίνουν.

 

Τα χιλιάδες παιδιά που κάνουν θεραπείες που εντάσσονται στον χώρο της Ειδικής Αγωγής, τις χρειάζονται για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία και στην καθημερινή ζωή. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια,  εξάλλου πληρώνουν φόρους οι γονείς των παιδιών, και αξίζουν υποστήριξης από την Πολιτεία και την Κοινωνία. 

 

Τα παιδιά αυτά, όπως και όλοι οι πολίτες της Χώρας, διεκδικούν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζουν σε ένα πολιτισμένο κράτος στο οποίο καταβάλουν προσπάθεια να ενταχθούν ισότιμα. Το ερώτημα ωστόσο είναι, τι κάνει η παρούσα Κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει το πολιτισμένο κράτος. Είναι ένα ερώτημα που μένει να το απαντήσει η ίδια…  

 

Κατερίνα Παπακώστα

Τέως Υφυπουργός Υγείας - Βουλευτής Β’ Αθηνών με τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.