ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πάπλωμα» διχάζει ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες

09:51 - 01 Μαρ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Το «πάπλωμα» διχάζει ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες
Με την φαρμακευτική δαπάνη να έχει μειωθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια έχοντας φτάσει στο επίπεδο των 2 δισ. ευρώ, το εξωνοσοκομειακό clawback και rebate για τη χρονιά που πέρασε να αγγίζει τα 790 εκατ. ευρώ, το νοσοκομειακό clawback για το 2016 να υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ φουντώνει η κόντρα για το … «πάπλωμα».
Ο λόγος για διαφωνίες που εκφράζονται μεταξύ των ελληνικών και των ξένων φαρμακευτικών εταιριών για τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Τα στελέχη της εγχώριας βιομηχανίας αφήνουν καρφιά στον τρόπο που τα ακριβά φάρμακα, που κυρίως είναι προϊόντα ξένων εταιριών, τιμολογούνται στην Ελλάδα. Στον αντίποδα οι ξένες εταιρίες κατηγορούν τόσο την κυβέρνηση όσο και τις εγχώριες φαρμακευτικές ότι «κρατούν» τις τιμές των γενοσήμων ψηλά μην προωθώντας μεταρρυθμίσεις (αξιολόγηση τεχνολογίας υγείας, πρωτόκολλα κτλ) ευνοώντας την εγχώρια παραγωγή.
 
Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη της εγχώριας βιομηχανίας τονίζουν ότι «κάθε φορά που η συζήτηση αγγίζει την ουσία του προβλήματος της φαρμακευτικής δαπάνης και εστιάζεται στην αξιολόγηση των νέων φαρμάκων και στον τρόπο αποζημίωσής τους, τίθεται σε λειτουργία ένας μηχανισμός παραπληροφόρησης».
 
Μάλιστα παραπέμπουν σε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ). Εκεί μάλιστα σημειώνουν ότι «επισημαίνονται ασύστολα ψέματα που διακινούνται από ορισμένους κύκλους ξένων συμφερόντων και έξι αλήθειες για τη φαρμακευτική δαπάνη».
 
Σημειώνουν δε ότι «όσοι έχουν συμφέρον να  διατηρούν δεσπόζουσα θέση, με ακριβά εισαγόμενα φάρμακα επιδιώκουν να στοχοποιήσουν τα γενόσημα φάρμακα ότι δήθεν αυτά επιβαρύνουν τη φαρμακευτική δαπάνη».
 
Μάλιστα αναφέρουν:
•  «Η αλήθεια είναι πως την τελευταία επταετία επιβλήθηκαν συνεχείς και σημαντικές μειώσεις στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων. Οι μειώσεις αυτές σε αρκετές περιπτώσεις υπερβαίνουν αθροιστικά το -80% και, συνολικά, φθάνουν μεσοσταθμικά στο -67%. Οι εξαντλητικές αυτές συνθήκες τιμολόγησης, σε συνδυασμό με το μικρό μέγεθος της κατανάλωσης και  τις επιπλέον επιβαρύνσεις μέσω των rebates και των clawbacks έχουν καταστήσει τα Ελληνικά γενόσημα από τα φτηνότερα της Ευρώπης.
•  Η αλήθεια είναι πως για τη φαρμακευτική δαπάνη ευθύνεται η υπερβολική συνταγογράφηση των ακριβότερων προστατευόμενων φαρμάκων. Και αυτό τη στιγμή που το Σύστημα Υγείας ασφυκτιά, λόγω μνημονίων,  από υπερβολικά χαμηλό πλαφόν φαρμακευτικής δαπάνης.
•  Η αλήθεια είναι πως την κατάσταση επιβαρύνει αδικαιολόγητα η αδυναμία ελέγχου της συνταγογράφησης και εξορθολογισμού της ασφαλιστικής αποζημίωσης.
•  Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΠΠΥ, οι νέες δραστικές που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2014 και μετά, άλλες δικαίως και άλλες αδίκως, επιβαρύνουν σήμερα τη φαρμακευτική δαπάνη με 260 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως!
•  Η αλήθεια είναι πως η εξαντλημένη οικονομικά Ελλάδα, εξακολουθεί να κατατάσσεται μεταξύ των χωρών με την ταχύτερη, μεγαλύτερη διείσδυση των νέων ακριβών φαρμάκων.
•  Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πια κατανοητό ότι όσοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η υπέρβαση του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης προκαλείται από τα δήθεν «ακριβά γενόσημα» είναι αυτοί που έχουν συμφέρον να εξαντλήσουν και να βγάλουν από τη μέση την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.»
 
Η Π.Ε.Φ τέλος καλεί ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να εργαστούν μαζί μας προς αυτή την κατεύθυνση αυτή με στόχο να επικρατήσουν δίκαιες και βιώσιμες συνθήκες στο χώρο της φαρμακευτικής πολιτικής.
 
Στον αντίποδα πολλές φωνές τονίζουν ότι η χώρα πρέπει να προωθήσει μια διαδικασία αξιολόγησης νέων φαρμάκων μέσω ενός οργανισμού αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας. Η δημιουργία ενός οργανισμού ΗΤΑ θα έκανε δυνατή την αξιολόγηση των νέων θεραπειών με βάση τη σχέση κόστους-οφέλους σε αναλογία με τις υπάρχουσες θεραπείες. Τέλος σημειώνουν ότι χρειάζεται να γίνεται η τιμολόγηση των off-patent & γενοσήμων με βάση το μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. χωρίς προστασία τιμής.
 
Πάντως με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα Σπανίων Παθήσεων και εκδήλωση που πραγματοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων (ΠΕΣΠΑ), ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης την απρόσκοπτη πρόσβαση για όλους σε ένα αναβαθμισμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα, υποστήριξε πως η διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στα φάρμακα που πραγματικά έχουν ανάγκη αποτελεί πολιτικό στόχο υψηλής προτεραιότητας.
 
«Ειδικά για τα σπάνια νοσήματα η πρόσβαση στα «ορφανά» φάρμακα, στα καινοτόμα και υψηλού κόστους φάρμακα, αποτελεί σοβαρό στοίχημα το οποίο αγωνιζόμαστε να κερδίσουμε σε όφελος των ασθενών», ανέφερε.
 
Πρόκειται, όμως, για στοίχημα που θα κερδηθεί κατά τον κ. Ξανθό,  με εργαλεία τα σύγχρονα επιστημονικά τεκμηριωμένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, τα μητρώα ασθενών, την ανάπτυξη μηχανισμού αξιολόγησης φαρμακευτικής καινοτομίας, τη διαπραγμάτευση τιμών αποζημίωσης των νέων φαρμάκων και τη διασφάλιση προϋπολογισμών.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 01 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.