ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπ.Υγείας: Δημιουργεί δομές-φρένο στην επιβάρυνση νοσοκομείων και στο brain drain

13:22 - 11 Απρ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Υπ.Υγείας: Δημιουργεί δομές-φρένο στην επιβάρυνση νοσοκομείων και στο brain drain
"Η μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καλύπτει μια μεγάλη έλλειψη του συστήματος υγείας. Ήταν δομικό το έλλειμα του ΕΣΥ παρά το ότι προβλεπόταν πρωτοβάθμιες δομές απο τον ιδρυτικό του νόμο. Έτσι το σύστημα εξελίχθηκε να γίνει νοσοκομειοκεντρικό που δημιουργούσε προκλητή ζήτηση και διαφθορά." Αυτό τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παρουσιάζοντας το σχετικό νομοσχέδιο που τίθεται αυτές της ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

"Είναι η στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας στη χώρα μας. Δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση. Υπηρετεί το στόχο για τη στήριξη της πρόληψης. Είναι επένδυση σε μια νέα φιλοσοφία για την υγεία.

Είναι ένα νέο μοντέλο όπου που πολίτες ψώνιζαν κατά το δοκουν υπηρεσίες επιβαρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία" σηνείωσε.

"Στο κεντρο του νεου συστήματος είναι ο οικογενειακός γιατρός αλλά και η διεπιστημονικές συνεργασίας αλλά και οι αποκεντρωμένες δομές.

Οι γιατροί θα προσκληθούν επι τη βάση συμβολαίου υποχρεώσεων. Εισάγεται και μια κουλτούρα κοινωνικού ελέγχου.

Με τη νέα δομή αντιμετωπίζουμε την παθητική ιδιωτικοποίηση της υγείας αλλά και το brain drain" ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Ο Σταμάτης Βαρδαρός Αν. Γ Γ. Υπ. Υγείας που είναι ο υπεύθυνος για τη δομή σηνείωσε:

"Το νομοσχέδιο θα μείνει για δέκα μέρες σε δημόσια διαβούλευση ενώ μετά το Πάσχα θα γίνει συζήτηση νε τους φορείς.

Θα προσληφθούν 1300 γιατροί ενω συνολικά 3000 θα είναι το προσωπικό που θα περάσει απο το ΑΣΕΠ. Οι συμβάσεις θα είναι τετραετείς, δύο χρονια αρχικά και με δυνατότητα παράτασης μέχρι τέλος τιυ προγράμματος.

Δυο επίπεδα θα έχει το σύστημα σε τοπικό επιπεδο ενώ το δεύτερο επιπεδο θα ειπναι υφιστάμενες δομές (πχ του ΠΕΔΥ). Επίσης καταργείται το όνομα ΠΕΔΥ ενώ όλες πο δομές θα ονομαστούν Κέντρα Υγείας και θα τελούν υπό το ΕΣΥ.

Τα βασικά σημεία
- "Οι ειδικοί γιατροί των Κέντρων Υγειας θα μπορούν βα συμμετάσχουν στις εφημερίες των νοσοκομείων αλλά και στα απογευματινά ιατρεία" ανεφερε ο κ. Βαρδαρός και συμπλήρωσε:


""Συγκροτούμε τα κεντρικά διαγνωστικά εργαστήρια (συγκεντροποίηση δυνάμεων) οπως συμβαίνει στην πρώτη ΥΠΕ.

- Οργανώνονται κέντρα ειδικής φροντίδας (οδοντιατρικά κέντρα, ειδική αγωγή, φυσιοθεραπευτήρια).

-Η μια κατηγορία οικογενειακών ιατρών θα είναι οι ελεύθερο - επαγγελματίες συμβεβλημένοι με ΕΟΠΥΥ, η άλλη είναι μόνιμοι ιατροί ΕΣΥ ή ιατροί που λειτουργούν στις τοπικές μονάδες υγείας με πληθυσμό ευθύνης. (Σύμφωνα με πληροφοριες οι  ελεύθερο - επαγγελματίες θα έχουν την υποχρέωση να βλέπουν δωρεάν 2000 πολίτες σε συγκεκριμένες ώρες ενώ θα διατηρούν και το ιατρείο τους. Καθώς σταδιακά θα καταργηθεί η δυνατότητα των 200 επισκέψεων θα πρέπει να δουν αν θα επιλέξουν τη νέος σύμβαση που θα δίνει αμοιβή κάτω από 2000 μικτά).

-"Είτε με πάγια αντιμισθία ή με αποζημίωση κατά πράξη με συγκεκριμένο αριθμό πράξεων θα γίνονται οι συμβάσεις με ελεύθερο - επαγγελματίες ιατρούς που θα κανει ο ΕΟΠΥΥ. Αναγνωρίζουμε το συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα" ανεφερε ο κμ Βαρδαρός και συνέχισε:

-"Θεσπίζεται η λειτουργία μικρού ταμείου (Τα ποσά θα είναι μέχρι 2-2500 ευρώ το χρόνο για να μπορεί να λειτουργήσει η δομή) στα κέντρα υγείας ενω θεσπίζεται η δημιουργία πανεπιστημιακών δομών μέσα στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

- Οι ιατροί θα έχουν αποδοχές οπως οι επιμελητές Α (περίπου 1500-1600 ευρώ καθαρά) ενώ οι υπόλοιποι στο ενιαίο μισθολόγιο. Οι πόροι είναι απο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο για τέσσερα χρόνια ενώ μετά από τέσσερα χρόνια είναι να ενταχθούν στο ΕΣΥ.

-Το Μάιο αναμενεται να γίνει η προκήρυξη και τον Ιούνιο οι προσλήψεις. Σύντομα θα γίνουν και προκηρύξεις και ειδικών ιατρών στα Κέντρα Υγείας.

- Οι πρώτες 50-69 δομές θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο και οι 239 μεςα στο 2017 σε 65 αστικά κέντρα. Κάποιες ειναι σε υφιστάμενες δομές ή μισθωμένες ή από κτήρια ΟΤΑ κτλ. Θα είναι μικροί χώροι σε διευρυμένο ωράριο και απο κει θα ξεκινούν οι δράσεις πρόληψης.

- Θα γίνουν σε περιοχές με κριτήρια κοινωνικού αποκλεισμού και όπου υπαρχει υγειονομική φτώχεια δηλαδή υπάρχουν εκλείψεις και όπου υπάρχουν δομές έτοιμες και όπου υπαρχει πρόβλημα με συμβεβλημένους ιατρούς (δεν συμβάλλονται).

- Θα πρεπει να πηγαίνουν οι πολίτες στις δομές για να επιλέξουν τον ιατρούς. Επίσης εισάγεται συστημα παραπομπών.

- Η παραπομπή για τα χρονια νοσήματα θα γίνει άπαξ.

- Με την ολοκλήρωση της α φάσης γύρω στα 5.5 εκ επισκέψεις στα επείγοντα κι επισκέψεις σεχεξωτετιξα ιατρεία δε θα γίνονται (σε 2 -3 χρόνια)

Με την εξοικονόμηση που θα επέλθει θα διασφαλιστεί η χρηματοδότηση μετά τα τέσσερα χρόνια."

Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική

Όπως τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός "δεν μπαίνουν φίλτρα πρόσβασης αλλα γίνεται προσπάθεια  ελέγχου πορείας στα νοσοκομεία"'ενώ στόχος  είναι "να μπει φρένο στην έξοδο ιατρών οπως έγινε το 2014 με μαζική έξοδο 3000 ιατρών το 2014."

"Αξιοποιήσαμε χρηματοδοτήσεις απο ΕΕ οχι για αποσπασματικές παρεμβάσεις αλλά για μεγάλη μεταρρύθμιση. Υπαρχει πρόβλεψη για μια στήριξη από τον προϋπολογισμό.

Τωρα το ετήσιο κόστος στα 80 εκ (πρόγραμμα ΕΣΠΑ Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα) και σε πλήρη ανάπτυξη υα είναι τέσσερις φορές πάνω" είπε ενώ προανήγγειλε νομοσχέδιο για την πολιτική φαρμάκου για μετά το Πάσχα στο πλαίσιο  των προαπαιτούμενων της αξιολόγησης σε συννενόηση με τους θεσμούς."

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.