ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα δεδομένα στη φαρμακευτική πολιτική απ'τη συμφωνία με τους θεσμούς

11:06 - 03 Μαϊ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Νέα δεδομένα στη φαρμακευτική πολιτική απ'τη συμφωνία με τους θεσμούς
Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική φέρνει η προκαταρκτική αλλά και η τεχνική συμφωνία που έπεται με κύριο στόχο την ορθολογική διαχείριση της δαπάνης.
Πρόκειτια πάντως για αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια ώστε να είχε αποφευχθεί και η οριζόντια περικοπή πόρων που στοίχισε σημαντικά στο ΕΣΥ.  
 
Όλο το πλαίσιο των αλλαγών παρουσίασε και επίσημα στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ο Ανδρέας Ξανθός, ενώ έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιεί ο ΣΦΕΕ για να καθορίσει τη στάση του.
 
Έτσι Αθήνα και θεσμοί αποφάσισαν την τροποποίηση των προϋποθέσεων εισαγωγής των νέων φαρμάκων στη θετική λίστα, υιοθετώντας «φίλτρο» για την εισαγωγή στη Θετική Λίστα. Τα νέα φάρμακα θα εισάγονται στη θετική λίστα με την προϋπόθεση ότι κυκλοφορούν σε 9 κράτη- μέλη της Ε.Ε, αποζημιώνονται σε 6 από αυτά  εκ των οποίων τα τρία  διαθέτουν σύστημα ΗΤΑ (Health TechnologyAssessment).
 
Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, «εισάγονται κριτήρια αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), τα οποία είναι η ανεκπλήρωτη ιατρική ανάγκη, η προστιθέμενη θεραπευτική αξία του υπό αξιολόγηση φαρμακευτικού προϊόντος σε σχέση με τις υφιστάμενες θεραπείες, η αξιοπιστία των στοιχείων της κλινικής τεκμηρίωσης και η σχέση κόστους- οφέλους μετά από συνεκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε συνάρτηση με τα φαρμακο-επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας».
 
Επίσης προβλέπεται επιβάρυνση 25% για τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, ενώ προωθείται το ενοποιημένο rebate. Όπως εξηγεί, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται για «ενοποιημένο rebate όγκου με επιπλέον επιβάρυνση 25% για τα νέα on patent φάρμακα και μέχρι να υπάρξει διαπραγμάτευση της τιμής αποζημίωσής τους.»
 
Επίσης προωθείται η θεσμική θωράκιση και νομική υποστήριξη της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Έτσι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης διασυνδέεται με την Επιτροπή Θετικής Λίστας, με τα διαπραγματευτικα αποτελέσματα να συνεκτιμώνται με τα υπόλοιπα κριτήρια της θετικής λίστας.
 
Το Υπουργείο Υγείας, επίσης, θα προχωρήσει και στη θέσπιση μέτρων για την προώθηση των γενοσήμων, με ποσοστιαίους στόχους συνταγογράφησης ανά γιατρό και με ειδικό οικονομικό κίνητρο για τα φαρμακεία, παράμετρος που φαίνεται να υπήρχε και στα προσχέδια της νέας συμφωνίας.
 
Κλειστοί προϋπολογισμοί θα προβλεφθούν ανά θεραπευτική κατηγορία σε συνδυασμό με την ενσωμάτωση υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ενώ η συνταγογραφική συμπεριφορά των γιατρών θα αξιολογείται και θα ελέγχεται από τον ΕΟΠΥΥ.
 
«Τα μέτρα αυτά συνιστούν μια δέσμη διαρθρωτικών αλλαγών στην πολιτική φαρμάκου με στόχο την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, την ευχερή πρόσβαση στα νέα καινοτόμα φάρμακα και τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας», υποστηρίζει το Υπουργείο Υγείας.
 
Πάντως οι εκπρόσωποι της φαρμακευτικής αγοράς εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις των μέτρων, ιδίως αφού δεν υπάρχουν ουσιαστικά αναπτυξιακά αντίβαρα για τη βιομηχανία ενώ ανησυχούν για τη διεύρυνση των δικαιούχων μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα, για την οποία δεν έχει αποσαφηνιστεί πως θα αντιμετωπιστεί η πολύ πιθανή υπέρβαση που θα προκύψει στη δαπάνη.
 
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:23 - 03 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.