ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο clawback προ των πυλών-Αντιδράσεις της αγοράς

10:47 - 16 Ιουν 2017 | ΥΓΕΙΑ
Νέο clawback προ των πυλών-Αντιδράσεις της αγοράς
Σε τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία για τη νέα κατανομή του του claw back που θα αποτυπωθεί σε σχετική Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να ισχύσει για τις υποχρεωτικές επιστροφές τόσο φέτος όσο και του χρόνου.
Σύμφωνα, με τελευταίες πληροφορίες, μέχρι στιγμής εξετάζεται το clawback να αποδίδεται στις φαρμακευτικές εταιρίες που επηρέασαν περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη.
 
Έτσι προβλέπεται το 80% της υπέρβασης (70% του χρόνου) να καταβάλλεται από το  σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς και το 20% (30% του χρόνου) να επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να επέδρασαν περισσότερο στη δημιουργία της υπέρβασης.
 
Πάντως οι αντιδράσεις ακόμη καλά κρατούν ακόμη και σε αυτή την ύστατη φάση. Πιο συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας επιδιώκει, σύμφωνα με πληροφορίες, την εξαίρεση των γενοσήμων από το claw back, με επιχείρημα ότι συμβάλλει στη μείωση της δαπάνης.
 
Επίσης ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας θεωρεί ότι το νέο claw back, πλήττει την εισαγωγή της καινοτομίας στο σύστημα υγείας λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων που προβλέπει για όσους διακινούν τα νέα και ακριβά φάρμακα.  
 
Ο ΣΦΕΕ επιμένει μάλιστα ότι πριν από την εισαγωγή όποιων αλλαγών, να αποτιμηθούν τα μέτρα που εισήχθησαν πρόσφατα. Συνολικά πάντως οι φαρμακευτικές εταιρίες εκτιμάται ότι φέτος θα κληθούν να καταβάλλουν 600 εκατ. ευρώ υπέρβασης.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:10 - 16 Ιουν 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.