ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με νέο clawback-rebate αναζητείται νέος δρόμος στη φαρμακευτική πολιτική

09:53 - 29 Ιουν 2017 | ΥΓΕΙΑ
Με νέο clawback-rebate αναζητείται νέος δρόμος στη φαρμακευτική πολιτική
Συνάντηση με τους εκπροσώπους των Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, δηλαδή του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αναμένεται να έχει σήμερα ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ανδρέας Ξανθός κάλεσε τους επικεφαλής του για να τους ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις γύρω από το νέο claw back, που προβλέπουν ότι το μερίδιο που θα αποδίδεται στις εταιρίες που επηρέασαν περισσότερο τη φαρμακευτική δαπάνη δε θα ξεπερνάει το 5% με 10%. Δηλαδή, το 90% με 95% της υπέρβασης θα καταβάλλεται από το σύνολο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, ανάλογα με το μερίδιο αγοράς και το 5% με 10% θα επιβαρύνει τις εταιρείες οι οποίες, λόγω της αύξησης των συνολικών τους πωλήσεων, φαίνεται να επέδρασαν περισσότερο στη δημιουργία της υπέρβασης.

Στο μεταξύ, από το συνέδριο του Economist o Ανδρέας Ξανθός έδωσε το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για μια νέα Φαρμακευτική Πολιτική.

Στο πλαίσιο των κινήσεων που έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής, ο Υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στη διακρατική συνεργασία για κοινή διαπραγμάτευση με στόχο την εξασφάλιση οικονομικότερων τιμών για τα Φ.Υ.Κ..

«Η διακήρυξη της Βαλέτας που υπογράφηκε πρόσφατα είναι το 1ο βήμα», ανέφερε ο κ. Ξανθός. Αύριο Πέμπτη πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής της Βαλέτα, η οποία θα θέσει τις βάσεις για τις περαιτέρω συζητήσεις» τόνισε.

Πάντως ο Υπουργός Υγείας,παραδέχθηκε ότι οι σωρευτικές μειώσεις της Φαρμακευτικής Δαπάνης, που όπως ανέφερε ξεπέρασαν το 60%, δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τα δομικά προβλήματα του συστήματος, στα οποία εστιάζει πλέον τις προσπάθειες της η Αριστοτέλους και οι αρμόδιοι φορείς. Επανέλαβε, δε, ότι ο προϋπολογισμός είναι όντως ανεπαρκής, προσβλέποντας σε λύσεις από την εφαρμογή ουσιαστικής αξιολόγησης των νέων φαρμακευτικών προϊόντων. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται και η δημιουργία της Επιτροπής HTA, που βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για μια «αισιόδοξη προοπτική για την ανθεκτικότητα και χωρητικότητα του Συστήματος Υγείας, αναφέρθηκε στο νέο ενοποιημένο rebate χαρακτηρίζοντας το δικαιότερο, όπως άλλωστε και τον νέο τρόπο κατανομής της υπέρβασης που προωθεί η Αριστοτέλους, ενώ στον επόμενο γύρο συζητήσεων στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο οι θεραπείες του πολλαπλού μυελώματος και της υπερχοληστερολαιμίας.

Στο πλαίσιο της αναδόμησης της Φαρμακευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας ετοιμάζεται να εκκινήσει τις διαδικασίες αλλαγών και στο σύστημα τιμολόγησης, που αποτελεί βέβαια και έναν από τους σκοπούς της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης. Επιπλέον, ο Ανδρέας Ξανθός ανακοίνωσε πως προωθούνται και νέες αλλαγές στην αποζημίωση των νέων φαρμάκων. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τον ΕΟΦ και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα επιδιωχθεί η ανάπτυξη ενός ευέλικτου συστήματος, ώστε τα κριτήρια για αποζημίωση των νέων σκευασμάτων να επιτρέπουν την εξατομικευμένη πρόσβαση.

Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των φαρμάκων, μια «νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική που θα διασφαλίζει την πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτική προστιθέμενη αξία».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.