ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τιμές φαρμάκων και δαπάνες υγείας στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων

08:59 - 15 Σεπ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Τιμές φαρμάκων και δαπάνες υγείας στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων
Σε καλό κλίμα αλλά με δύο ακανθώδη θέματα έγινε χτες η πρώτη επαφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας. «Διαπιστώσαμε ένα καλό κλίμα, υπάρχει μια μεγάλη ατζέντα. Η δημοσιονομική πλευρά και η φαρμακευτική πολιτική όπως πάντα είναι η δύσκολη πλευρά της συζήτησης» τόνισε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική ζώνη της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας για την αντιμετώπιση των δύο αυτών κομβικών ζητημάτων προωθούνται δράσεις στο σύστημα αξιολόγησης καινοτομίας, στον έλεγχο της συνταγογράφησης και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης των τιμών των φαρμάκων.

«Χρειάζονται παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα. Πρώτο το σύστημα αξιολόγησης για τα καινοτόμα. Το συζητήσαμε με τους θεσμούς  και μέσα στον Οκτώβριο πιστεύω ότι θα έχουμε εξέλιξη.

Επίσης, χρειάζεται σοβαρός μηχανισμός διαπραγμάτευσης των τιμών. Δεν υπήρχε. Τη λειτουργήσαμε φέτος για πρώτη ογρά. Πετύχαμε μια πρώτη συμφωνία για την ηπατίτιδα C και πενταπλασιάσαμε τους ασθενείς που καλύπτονται με φάρμακα» τόνισε ο κ. Ξανθός και σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαπραγμάτευση για τις τιμές θα γίνει επέκταση της διαδικασίας σε φαρμακεία και νοσοκομεία

Τέλος ο υπουργός υγείας και με αφορμή τη συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρθηκε και στην ανάγκη παρέμβασης ήταν στον έλεγχο της ζήτησης. «Δυστυχώς ακόμη δεν υπάρχουν αποτελεσματικά φίλτρα» τόνισε.

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.