ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΙΤΕ: Στην επιστημονική ιατρική πρωτοπορία με νέο ερευνητικό κέντρο

09:32 - 24 Οκτ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Πανεπιστήμιο Κρήτης-ΙΤΕ: Στην επιστημονική ιατρική πρωτοπορία με νέο ερευνητικό κέντρο
Μια από τις βασικές καινοτομίες στην ιατρική βάζει μπρος να εφαρμόζει το Πανεπιστήμιο Κρήτης μαζί με το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας. Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο Εξατομικευμένης Ιατρικής που θα αναλύει το DNA των ασθενών με στόχο την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, ακόμη και από την παιδική ηλικία, και τη χορήγηση της καταλληλότερης θεραπείας όταν κρίνεται απαραίτητο.

Όπως αναφέρουν τα Χανιώτικα Νέα, ήδη, για τη δημιουργία του Κέντρου στο Ηράκλειο έχει εγκριθεί χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από ευρωπαϊκές ανταγωνιστικές πηγές που έχει εξασφαλίσει το ΙΤΕ.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΙΤΕ και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, Νεκτάριος Ταβερναράκης, σε πρόσφατη διημερίδα στο συγκεκριμένο Κέντρο θα δημιουργηθεί «μια πλατφόρμας ανάλυσης DNA για κλινική χρήση. Θα διαβάζεται το DNA των ασθενών και με βάση την πληροφορία από την ανάλυση του DNA θα μπορεί ο κλινικός γιατρός να αποφασίσει τι είναι καλύτερο να δοθεί ως θεραπεία στον ασθενή, γιατί ανάλογα με τα γονίδια που κουβαλάμε μπορεί να έχουμε διαφορετική απόκριση σε διαφορετικά φάρμακα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο γιατρός για να κάνει αποτελεσματικά τη δουλειά του».

«Σε δεύτερο βαθμό μπορεί αυτή η πληροφορία να χρησιμοποιηθεί για έγκαιρη διάγνωση ακόμα και από την παιδική μας ηλικία. Γιατί με το DNA που κουβαλάμε γεννιόμαστε. Οπότε αναλύοντας το DNA από πολύ νωρίς, μπορεί κανείς να εντοπίσει προδιάθεση για συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, προδιάθεση για νευροεκφυλιστικά νοσήματα, όπως νόσος Αλτσχάιμερ, νόσος Πάρκισον και άλλες ασθένειες και έτσι από πολύ νωρίς να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Είτε να αναβάλει την εμφάνιση των ασθενειών αυτών, είτε χρησιμοποιώντας κατάλληλες προληπτικές μεθόδους, να αναστείλει την εμφάνισή τους», προσέθεσε.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.