ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η υποχρεωτική έκπτωση στα νέα φάρμακα φέρνει φουρτούνες

11:11 - 31 Οκτ 2017 | ΥΓΕΙΑ
Η υποχρεωτική έκπτωση στα νέα φάρμακα φέρνει φουρτούνες
Στα άκρα οδηγείται η κόντρα της κυβέρνησης με την φαρμακοβιομηχανία μετά την απόφαση της Roche να ζητήσει ένα φάρμακό της να σταματήσει να χορηγείται από τον ΕΟΠΥΥ.

Πλέον αναμένεται να φανεί τι θα κάνουν κι άλλες εταιρίες μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή υποχρεωτικής έκπτωσης ύψους 25% στα νέα φάρμακα αναδρομικά από την 1-1-2017. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το Cotellic, το φάρμακο της Roche, έχει ήδη χορηγηθεί σε περίπου 40 ασθενείς σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνεχίζουν και έχουν ανάγκη τη θεραπεία.

Μένει λοιπόν να ξεκαθαρίσει το τι θα γίνει με τους ασθενείς αυτούς μετά την αίτηση της Roche, να θέσει το Cotellic εκτός της θετικής λίστας; Επίσης εάν το συγκεκριμένο φάρμακο για κάποιες τουλάχιστον θεραπείες θα αντικατασταθεί από άλλο καινοτόμο.

Σημειώνεται ότι στη θετική λίστα πρόσφτατα εντάχθηκαν περίπου 20 νέες θεραπείες, οι υπόλοιπες έχουν να αντιμετωπίσουν την υποχρεωτική έκπτωση του 25% για δύο χρόνια.

Σε σχέση με την απόφαση της Roche υπήρξε σφοδρή αντίδραση του υπ. Υγείας Ανδρέα Ξανθού. «H ROCHE , μια Ελβετική πολυεθνική φαρμάκου με κύκλο εργασιών περίπου 200 εκ. ευρώ το χρόνο στην Ελλάδα, προχώρησε σε μια απαράδεκτη και εκβιαστική κίνηση αποσύροντας από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το COTELLIC ,ένα ειδικό φάρμακο για ασθενείς με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα που φέρουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη" αναφέρει ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού που προσθέτει:

«Η εταιρεία επικαλείται τη μη βιωσιμότητα  της κυκλοφορίας στην ελληνική αγορά του εν λόγω σκευάσματος λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων ( επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα πρωτότυπα φάρμακα)  που συμφωνήθηκαν με τους «δανειστές» και νομοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προαπαιτουμένων της 2ης αξιολόγησης .

Το Υπουργείο Υγείας θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα  και αποτελεσματικά  φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα. Και ότι η προκλητική τακτική της ROCHE πρέπει να αντιμετωπιστεί με αποφασιστικότητα από όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της χώρας  και από όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. 

Ήδη το Υπουργείο  Υγείας και η κυβέρνηση αναλαμβάνουν πολιτικές  πρωτοβουλίες  για να μην επιτρέψουν να υλοποιηθεί αυτός ο εκβιασμός . Διαβεβαιώνουν   τους πολίτες ότι θα διασφαλίσουν με κάθε τρόπο τη συνέχιση της θεραπείας  όσων ασθενών έχουν ήδη τεθεί σε  αγωγή και την εγγυημένη φαρμακευτική  κάλυψη όσων στο μέλλον θα έχουν ανάλογη κλινική ένδειξη.»

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.