ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΕΟΦ διατάζει ανάκληση κινέζικων αντιυπερτασικών φαρμάκων

09:22 - 09 Ιουλ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΦ διατάζει ανάκληση κινέζικων αντιυπερτασικών φαρμάκων
Αντι-υπερτασικά σκευάσματα της κινεζικής Zhejiang Huahai Pharmaceuticals ανακαλεί με διαταγή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθώς ανιχνεύθηκε σε αυτά μια επικίνδυνη πρόσμιξη.

Όπως διαπίστωσε η ίδια η εταιρία, συγκεκριμένα, ανιχνεύθηκε η Ν-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (N-nitrosodimethylamine), μια ουσία η οποία θεωρείται ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Όλα τα φάρμακα που ανακαλούνται περιέχουν τη δραστική ουσία βαλσαρτάνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, προκειμένου να μειωθούν οι επιπλοκές όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιείται, επίσης, σε ασθενείς που είχαν καρδιακή ανεπάρκεια ή πρόσφατη καρδιακή προσβολή.

Η δραστική ουσία βαλσαρτάνη, αρχικά αναπτύχθηκε από την φαρμακευτική επιχείρηση Novartis, με την εμπορική ονομασία Diovan. Όμως, μετά τη λήψη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιείται σε πολλά γενόσημα φάρμακα που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Στην Ελλάδα, ειδικότερα, κυκλοφορούν 5 φάρμακα της Zhejiang Huahai Pharmaceuticals από τις Iasis Pharma, Medochemie Hellas, Lyofin LTD Greece, Φαρμαζάκ, Bennett Φαρμακευτική, Gap A.E. και Novartis/Sandoz. «Οι εταιρείες ΚΑΚ, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να το αποσύρουν από την αγορά» τονίζει ο ΕΟΦ.

Σύμφωνα με την κινεζική φαρμακοβιομηχανία, η παρουσία του NDMA ήταν απροσδόκητη και πιστεύεται ότι σχετίζεται με αλλαγές στον τρόπο παρασκευής της δραστικής ουσίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.