ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρόσβαση στα νέα φάρμακα στον πυρήνα της «Διακήρυξης της Βαλέτα»

10:22 - 09 Ιουλ 2018 | ΥΓΕΙΑ
Πρόσβαση στα νέα φάρμακα στον πυρήνα της «Διακήρυξης της Βαλέτα»
Με στόχο τη διαμόρφωση μιας νομικής φόρμουλας, που θα επιτρέπει την από κοινού διαπραγμάτευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες προσιτών τιμών αποζημίωσης στα ακριβά φάρμακα συναντώνται οι χώρες που μετέχουν στην πρωτοβουλία στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που μετέχουν στη «Διακήρυξη της Βαλέτα» με πρωτοβουλία του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας συναντώνται για 5η φορά στην Αθήνα, την Τετάρτη. Πρόκειται για μια Συνάντηση Υπουργών και Τεχνικών Κλιμακίων που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Κέντρο Πολιτισμού - Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Αναμένεται να εκπροσωπηθούν οι εννέα χώρες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία (Ελλάδα, Κύπρος, Μάλτα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Κροατία και Σλοβενία) σε επίπεδο υπουργών ή υψηλόβαθμων στελεχών.

Η συνάντηση ξεκινά την Τρίτη 10/7 με ξενάγηση των προσκεκλημένων μας στο Μουσείο της Ακρόπολης και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 11/7 με υπουργική σύσκεψη, με συνεδρίαση του τεχνικού κλιμακίου (Valetta Technical Committee-VTC) και με κοινή συνάντηση σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για τη συνόψιση των συμπερασμάτων της συνόδου».

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει να διαμορφώσει ένα προσχέδιο πρότασης για το νομικό πλαίσιο της συνεργασίας ώστε να μπορέσουν τα αποτελέσματα της κοινής διαπραγμάτευσης να ενσωματωθούν σε εθνικό επίπεδο και να έχουν ισχύ σε κάθε χώρα.

Στον πυρήνα του προβληματισμού είναι και το πώς θα κινείται κάθε χώρα μετά την αξιοποίηση μιας από κοινού διαπραγμάτευσης. Αν δηλαδή, μετά κάθε κράτος θα προχωρά σε απόφαση για μια τιμή ή ένα εύρος τιμών, ή αν θα μπορεί η κάθε χώρα, μετά τον προσδιορισμό της τιμής, να προχωρήσει σε επιπλέον διαπραγματεύσεις για περαιτέρω μείωση. Πέρα από τη διαπραγμάτευση των τιμών αποζημίωσης στην ατζέντα της Πρωτοβουλίας είναι και τα θέματα της αξιολόγησης της ιατρικής τεχνολογίας (ΗΤΑ).

Σημειώνεται ότι μετά τη συνάντηση της Τετάρτης θα υπάρξει μια νέα σε 2-3 μήνες, όπου υπάρχει η ελπίδα να οριστικοποιηθεί μια τελική απόφαση.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 09 Ιουλ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.