ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΕΦ:Προτάσεις για την επιβίωση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα

11:28 - 05 Μαρ 2019 | ΥΓΕΙΑ
ΠΕΦ:Προτάσεις για την επιβίωση της φαρμακοβιομηχανίας στην Ελλάδα
«Το 2018 το ελληνικό φάρμακο ήταν το δεύτερο πιο εξαγώγιμο προϊόν παρουσιάζοντας αισθητή αύξηση σε αξίες και ποσότητες σε σχέση με το 2017». Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θεόδωρος Τρύφων από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο των Δελφών που πρόσθεσε ότι την ίδια ώρα μέσα από αναγκαστικές επιστροφές η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 70% σε άμεσους και έμμεσους φόρους.

Όπως ανέφερε, το ελληνικό φάρμακο είναι φορέας παραγωγής εγχώριας προστιθέμενης αξίας. Συνεχών επενδύσεων και ευεργετικής επίδρασης συνολικά στο ΑΕΠ της χώρας.

 

Ζήτησε να υλοποιηθεί μια ολοκληρωμένη κλαδική πολιτική και τόνισε τη ανάγκη να υπάρξει Γενική Γραμματεία Φαρμάκου που θα συντονίζει τα συναρμόδια Υπουργεία, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά έχει σημαντική κοινωνική και αναπτυξιακή διάσταση.

 

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε την αξιοσημείωτη επενδυτική δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών. Αξιοσημείωτη είναι η δράση στον νευραλγικό τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης, σε συστήματα ποιότητας, σε ανθρώπινο δυναμικό και σε νέες τεχνολογίες. Αυτά μας καθιστούν, τόνισε, έναν ιδιαίτερα δυναμικό και καινοτόμο κλάδο. Ένας κλάδος που μπορεί να επεκτείνει τη διεθνή παρουσία του. Να εδραιωθεί ως Κέντρο φαρμακευτικής καινοτομίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

 

Εγχώρια παρουσία στην παγκόσμια αγορά

 

Παράλληλα, έθεσε τους όρους και τις προϋποθέσεις ισχυροποίησης της εγχώριας παρουσίας των ελληνικών εταιρειών. Στόχος είναι η περαιτέρω στοχευμένη διείσδυση τους στην ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Ο κ. Τρύφων αναφέρθηκε στην ανάγκη αναμόρφωσης της φαρμακευτικής πολιτικής με επίκεντρο τα ποιοτικά, ασφαλή και προσιτά φάρμακα. Τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας και τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

 

 

Ειδικά για το clawback τόνισε χαρακτηριστικά ότι το εταιρικό μοντέλο όπου η φαρμακοβιομηχανία πληρώνει 70% σε άμεσους και έμμεσους φόρους, είναι ξεκάθαρα μη βιώσιμο.

 

Κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΕΦ, υπογράμμισε ότι οποιοσδήποτε πλούτος παράγεται από ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα πρέπει μέσω κινήτρων να μένει στην Ελλάδα. Να φορολογείται στην Ελλάδα και να επανεπενδύεται στην Ελλάδα.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:49 - 05 Μαρ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.