ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο ΕΟΔΥ στέλνει κλιμάκια σε ΚΥΤ πέντε νησιών

13:16 - 02 Δεκ 2019 | ΥΓΕΙΑ
Ο ΕΟΔΥ στέλνει κλιμάκια σε ΚΥΤ πέντε νησιών
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ξεκίνησε τη διαδικασία αποστολής ειδικών κλιμακίων, αποτελούμενων από γιατρούς, νοσηλευτές και ψυχολόγους, στα Κέντρα Υποδοχής Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου.

Η επιχείρηση του ΕΟΔΥ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέου επιχειρησιακού σχεδίου του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του συστήματος παροχής υπηρεσιών υγείας σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και για την ταυτόχρονη ενίσχυση των δομών του δημόσιου συστήματος υγείας που δοκιμάζονται από τις έντονες προσφυγικές ροές.

Τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, κατά την παραμονή τους στα πέντε νησιά τις επόμενες εβδομάδες, αναμένεται να συμβάλουν:

  • στην επιτάχυνση της εξέτασης της ευαλωτότητας των προσφύγων/μεταναστών των ΚΥΤ
  • στην παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
  • στην ενίσχυση της ψυχολογικής υποστήριξης ευάλωτων ομάδων
  • στον εμβολιασμό των προσφύγων-μεταναστών και κυρίως των παιδιών.

Μετά από σχετικές οδηγίες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, θα μεταβεί σήμερα Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στην Λέρο και αύριο Τρίτη 3 Δεκεμβρίου στην Κω, ώστε να επισκεφθεί τα ΚΥΤ και τις υγειονομικές δομές των δύο νησιών, με σκοπό την επιτόπια αποτίμηση της κατάστασης, αλλά και τον καλύτερο συντονισμό του προγράμματος «PHILOS II – Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση» που υλοποιεί ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Αρκουμανέας θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, της υπηρεσίας Ασύλου και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα ΚΥΤ. Τέλος θα έχει συναντήσεις και με τις διοικήσεις των δύο Γενικών Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, καθώς και με τους δημάρχους των δύο νησιών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.