ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ασπίδα» ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

11:51 - 05 Φεβ 2020 | ΥΓΕΙΑ
«Ασπίδα» ο εμβολιασμός κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
Μια σημαντική διαπίστωση έκαναν Βρετανοί επιστήμονες σε με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα δημοσίευση της έκδοσης η Public Health England (PHE) ο μαζικός εμβολιασμός των νεαρών κοριτσιών κατά του ιού HPV στην Αγγλία βρέθηκε ότι έχει εξαλείψει τα στελέχη HPV16 και 18, που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ειδικότερα, σε έρευνα, που μπορεί να είναι σε μικρό δείγμα, (584 νεαρών γυναικών ηλικίας) ωστόσο καταδεικνύει ενδιαφέροντα δεδομένα, κορίτσια 16 έως 18 ετών δεν υπέστησαν λοιμώξεις από HPV16 / 18 το 2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι 10 χρόνια νωρίτερα, το 2008, που εισήχθη ο μαζικός εμβολιασμός είχε βρεθεί ότι περίπου το 15% των νεαρών γυναικών ήταν μολυσμένες με αυτούς τους τύπους του HPV.

Το όλο θέμα αναδείχθηκε και στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας. «Αυτό είναι σαφής απόδειξη της επιτυχίας του προγράμματος εμβολιασμών, το οποίο συνεχίζει να επιτυγχάνει μεγάλη κάλυψη. Με τα εκατομμύρια των νέων γυναικών που προστατεύονται με τον εμβολιασμό, αναμένουμε να δούμε μεγάλες μειώσεις στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας τα επόμενα χρόνια και η εισαγωγή του προγράμματος εμβολιασμών των αγοριών θα επιταχύνει αυτή την πρόοδο», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, σύμβουλος επιδημιολόγος στο PHE.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού HPV της Αγγλίας επεκτάθηκε και στα αγόρια το 2019. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 83,9% των κοριτσιών μεταξύ 13 και 14 ετών είχε λάβει δύο δόσεις του εμβολίου το 2018-2019.

Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV, η πλειοψηφία των οποίων είναι αβλαβείς και δεν προκαλούν συμπτώματα. Ωστόσο, τουλάχιστον 14 τύποι προκαλούν καρκίνο, όπως το HPV16 και το 18 που εκτιμάται ότι προκαλούν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας και των προκαρκινικών τραχηλικών βλαβών.

Το εμβόλιο που είναι διαθέσιμο στην Αγγλία προστατεύει από τους τύπους HPV16, 18, 6 και 11, τέσσερις από τους πιο υψηλού κινδύνου τύπους του ιού που έχουν σαφή σύνδεση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης ότι τρεις άλλοι τύποι που προκαλούν καρκίνο, HPV31, 33 και 45, έχουν επίσης μειωθεί, υποδηλώνοντας ότι το εμβόλιο παρέχει κάποια διασταυρούμενη προστασία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:03 - 05 Φεβ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.