ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιστορία του AIDS δείχνει το δρόμο για πανδημίες, καρκίνο

09:38 - 02 Ιουν 2021 | ΥΓΕΙΑ
Η ιστορία του AIDS δείχνει το δρόμο για πανδημίες, καρκίνο
Η αξιοποίηση της φαρμακευτικής καινοτομίας των ψηφιακών τεχνολογιών είναι ο βασικός μοχλός για της διασφάλισης της υγείας σύμφωνα με όσα ανέφερε χτες η Πρόεδρος της PhRMA Innovation Forum Greece (PIF) και Managing Director της MSD Ελλάδας, Κύπρου & Μάλτας κυρία Agata Jakoncic σε συνέδριο που διοργάνωσε το Ygeiamou και το Πρώτο Θέμα.

Ενώπιον του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια η κ. Jakoncic τόνισε ότι «χώρες σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν τρόπους να επενδύσουν στην καινοτομία ώστε να μειώσουν τα κόστη και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους». Έδωσε, δε,  ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του AIDS, όπου  πριν 30 χρόνια η ασθένεια αυτή ήταν σαν καταδίκη για τον πάσχοντα, ενώ σήμερα είναι απλά μια χρόνια νόσος.

Επιπλέον, η κ. Jankocic έδωσε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα της αξίας της επένδυσης στις νέες τεχνολογίες, όπως η μείωση της θνησιμότητας του καρκίνου κατά 10% τα τελευταία χρόνια, αλλά και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. «Οι ασθενείς σήμερα ζουν περισσότερο και καλύτερα, λόγω της καινοτομίας», τόνισε, σημειώνοντας ότι η καινοτομία στον τομέα αυτό είναι κάτι δύσκολο, αν αναλογιστούμε ότι χρειάζονται 10-15 χρόνια για να δημιουργηθούν τα νέα φάρμακα και μετά από 10 χρόνια ερευνών τελικά μόνο ένα στα 10 φάρμακα καταλήγει να φτάσει στην αγορά, με κόστος κάποια δις. ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της προόδου που έχει συντελεστεί, ο ιατρικός εξοπλισμός είναι τόσο εξελιγμένος που έχει ενισχύσει το επίπεδο διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας, βοηθώντας τους γιατρούς να πάρουν πιο επικαιροποιημένες αποφάσεις και να κάνουν πιο ακριβείς ιατρικές πράξεις και διαγνώσεις. «Η ιατρική καινοτομία, όμως, αφορά όλους» πρόσθεσε. Αρκεί να αναφέρουμε ότι Μια μικρή κάψουλα μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση και την ακρίβεια στην επιλογή του φαρμάκου για κάθε ασθενή.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.