ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τενοντίτιδα του Ώμου- Η συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο

12:48 - 09 Ιουν 2021 | ΥΓΕΙΑ
Τενοντίτιδα του Ώμου- Η συχνότερη αιτία πόνου στον ώμο
Η άρθρωση του ώμου σταθεροποιείται από ένα σύνολο μυών-τενόντων, το οποίο ονομάζεται στροφικό πέταλο. Οι τένοντες του στροφικού πετάλου και ο τένοντας του δικεφάλου, καθορίζουν την κίνηση και τη σταθερότητα του ώμου, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γ. Πάντο, ορθοπεδικό και χειρουργό στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Tι είναι η τενοντίτιδα του Ώμου

Με τον όρο τενοντίτιδα περιγράφουμε, σύμφωνα με τον κ. Πάντο, τη φλεγμονή ενός τένοντα, το οίδημα και τη διόγκωση του, με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου, ακόμη και με την παραμικρή κίνηση του ώμου.   

Πού οφείλεται η τενοντίτιδα του Ώμου;

Η συχνότερη αιτία της τενοντίτιδας του ώμου είναι η υπερβολική καταπόνηση και οι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί του τένοντα. Η τενοντίτιδα ώμου είναι συνήθης σε αθλητές κολύμβησης, βόλεϊ, τένις και μπάσκετ, καθώς μπορούν να την προκαλέσουν η λανθασμένη τεχνική ή η υπερβολική καταπόνηση. Συναντάται, επίσης, σε άτομα των οποίων τα επαγγέλματα απαιτούν παρατεταμένη χρήση του χεριού πάνω από το ύψος του κεφαλιού, ή επαναλαμβανόμενη άρση βάρους.

Σημειώνεται πως η συνύπαρξη του συνδρόμου πρόσκρουσης επιδεινώνει τη φλεγμονή.

Λιγότερο συχνά, η τενοντίτιδα ώμου μπορεί να οφείλεται σε κάποιον μεμονωμένο, οξύ τραυματισμό, όπως για παράδειγμα μια πτώση πάνω στον ώμο ή μία πτώση με το χέρι τεντωμένο.

Μορφές της τενοντίτιδας του Ώμου

Ο τένοντας που προσβάλλεται συχνότερα στην περιοχή του ώμου είναι ο υπερακάνθιος, ο πιο ισχυρός και σημαντικός τένοντας του στροφικού πετάλου, ρόλος του οποίου είναι να ανυψώνει το χέρι στο πλάι. Έπεται σε συχνότητα προσβολής ο τένοντας του δικεφάλου, ο οποίος βρίσκεται στην πρόσθια επιφάνεια του ώμου και έχει ενεργό συμμετοχή κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων.

Συμπτωματολογία

Οι ασθενείς παρατηρούν βαθμιαία αύξηση του πόνου στον ώμο. Στα αρχικά στάδια υπάρχει ήπιο άλγος, το οποίο όμως επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου περιορίζοντας σημαντικά την κίνηση και τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Τα χαρακτηριστικότερα συμπτώματα της τενοντίτιδας στον ώμο είναι:

  • Πόνος στον ώμο, όταν το χέρι ανυψώνεται πάνω από το κεφάλι.
  • Πόνος όταν ξαπλώνουμε πάνω στο χέρι ή όταν σηκώνουμε ένα αντικείμενο με τεντωμένο χέρι.
  • Πόνος όταν φέρνουμε το χέρι πίσω από το κεφάλι ή στην πλάτη.
  • Πόνος στον ώμο που φτάνει μέχρι τον αγκώνα ιδιαίτερα στην περίπτωση της τενοντίτιδας του δικεφάλου.
  • Πόνος κατά την ηρεμία όταν η τενοντίτιδα παραμείνει χωρίς θεραπεία.

Θεραπεία

Στόχος της θεραπείας είναι η μείωση του πόνου και της φλεγμονής σε  συνδυασμό με τη διατήρηση της δύναμης και του εύρους κίνησης του ώμου. Η θεραπεία πρέπει να ξεκινά το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια πιθανή μελλοντική ρήξη του τένοντα.

Στα αρχικά στάδιο των συμπτωμάτων της τενοντίτιδας στον ώμο,  συστήνεται  ανάπαυση και  λήψη παυσίπονων και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, που συχνά οδηγούν σε ύφεση του πόνου. 

Αν τα συμπτώματα της τενοντίτιδας στον ώμο επιμείνουν, απαιτείται βελτίωση της τεχνικής στους αθλητές, φυσικοθεραπεία από έμπειρο φυσικοθεραπευτή, τοπική έγχυση κορτιζόνης ή βιολογικών παραγόντων (PRP). Η τοπική έγχυση βιολογικών παραγόντων γίνεται σε επίπεδο ιατρείου και  έχει αποδεδειγμένα πολύ καλά αποτελέσματα.

Στην περίπτωση που η συντηρητική αγωγή δεν αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενδείκνυται η χειρουργική αποκατάσταση του προβλήματος. Η αρθροσκόπηση του ώμου είναι μια ελάχιστα επεμβατική τεχνική, κατά την οποία μέσω μικρών οπών γίνεται καθαρισμός του τένοντα και αφαίρεση των φλεγμονωδών στοιχείων. Η επέμβαση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και δεν απαιτεί νοσηλεία.  Ο ασθενής επανέρχεται άμεσα στις δραστηριότητες του χωρίς περαιτέρω ενοχλήματα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:50 - 09 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.