ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορονοϊός: Αφρικανικό στέλεχος με «ανησυχητικές μεταλλάξεις» βρίσκεται στην Ευρώπη

17:07 - 30 Αυγ 2021 | ΥΓΕΙΑ
Κορονοϊός: Αφρικανικό στέλεχος με «ανησυχητικές μεταλλάξεις» βρίσκεται στην Ευρώπη
Η μετάλλαξη C.1.2 του κορονοϊού φέρει ανησυχητικές παραλλαγές και πρέπει να αναγνωριστεί ως «παραλλαγή ειδικού ενδιαφέροντος», αναφέρεται προειδοποιητικά σε νέα μελέτη. Το καινούργιο στέλεχος εμφανίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική και έπειτα ανιχνεύθηκε σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Το  C.1.2 ανακαλύφθηκε το Μάιο του προηγούμενου έτους στις επαρχίες του Γιοχάνεσμπουργκ και της Πρετόρια, επισημαίνουν νοτιοαφρικανοί ερευνητές σε μελέτη που κοινοποιείται ως προδημοσίευση. Από τότε έχει ανιχνευθεί σε επιπλέον επτά χώρες της Αφρικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Ωκεανίας.

Ευρωπαϊκές χώρες με κρούσματα του C.1.2 είναι η Βρετανία, η Πορτογαλία και η Ελβετία.

Το συγκεκριμένο στέλεχος έχει πληθώρα μεταλλάξεις που «συνδέονται με αυξημένη μεταδοτικότητα και μειωμένη ευαισθησία στα εξουδετερωτικά αντισώματα» τονίζουν οι ερευνητές.

Αρκετές από τις μεταλλάξεις σχετίζονται με την πρωτεΐνη-ακίδα που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός προκειμένου να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα, πρωτεΐνη στην οποία στοχεύουν όλα τα σημερινά εμβόλια.

Έως τώρα, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν περιλαμβάνει το C.1.2.στα «στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος» (variants of concern), τα οποία προκαλούν ανησυχία.

Το C.1.2. παρουσιάστηκε ως μετεξέλιξη του C.1, ενός εκ των στελεχών που εξαπλώθηκαν στη Νότια Αφρική στο πρώτο πανδημικό κύμα.

Ένα διαφορετικό στέλεχος το οποίο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, το στέλεχος Βήτα, δημιούργησε ανησυχία εξαιτίας ενδείξεων για αυξημένη ανθεκτικότητα στα εμβόλια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.