ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Το πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα

20:58 - 23 Απρ 2022 | ΥΓΕΙΑ
Ηπατίτιδα στα παιδιά: Το πρώτο ανησυχητικό σύμπτωμα
Ιδιαίτερη ανησυχία έχουν προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα τα κρούσματα ηπατίτιδας στα παιδιά, με τον πρόεδρο της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, να εξηγεί ποιο είναι το πρώτο σύμπτωμα που θα πρέπει να θορυβήσει τους γονείς.

«Οι γονείς δεν πρέπει να τρέχουν για αιμοτολογικό έλεγχο αν δεν έχουν δει το πρώτο σημάδι που είναι ο ίκτερος», επεσήμανε στην ΕΡΤ.

«Φαίνεται στο ασπράδι του ματιού με το φως της ημέρας. Αν φτάσει σε υψηλά επίπεδα είναι ορατός στο δέρμα και τότε είναι αργά», εξηγεί ο καθηγητής και καθησυχάζει: «Ηπατίτιδες έχουμε κάθε χρόνο, αφού λοιμώξεις όπως η μονοπυρήνωση προσβάλλουν το συκώτι χωρίς να τις βαπτίζουμε ως ηπατίτιδα».

Όπως υπογράμμισε, «έχει σημασία η έγκαιρη διάγνωση καθώς επιβάλλεται ανάπαυση και αποχή του παιδιού από δραστηριότητες».

Πάντως, κανένα κρούσμα δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, ωστόσο ο ΕΟΔΥ δηλώνει σε επιφυλακή για οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά κάτω των 10 ετών καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν περιστατικά (Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Ολλανδία) προστέθηκε η Ισπανία.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:29 - 23 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.