ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η δίαιτα του μέλλοντος: Συσκευές ελέγχουν την αναπνοή και προτείνουν…διατροφή

09:00 - 10 Ιαν 2019 | Τεχνολογία
Η δίαιτα του μέλλοντος: Συσκευές ελέγχουν την αναπνοή και προτείνουν…διατροφή
Δύο πρωτότυπες συσκευές που αναλύουν τα αέρια στην αναπνοή των χρηστών, με σκοπό να τους προτείνουν πώς θα βελτιώσουν τη διατροφή τους, παρουσιάστηκαν στο CES tech show στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ.

Το Lumen και το FoodMarble είναι συσκευές σε μέγεθος τσέπης, στις οποίες οι χρήστες εκπνέουν, σαν ένα άλλο είδος… αλκοτέστ. Κάθε μία συνδέεται με μια εφαρμογή smartphone που ενημερώνει το χρήστη πόσο καλά χωνεύει και πόσες θερμίδες καίει.

Η μία εκ των δύο συσκευών, το Lumen, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 εκατ. δολάρια στην ιστοσελίδα Indiegogo. Πρόκειται για ένα προϊόν που μετρά τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα στην αναπνοή του χρήστη.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η μέτρηση αυτή αποτελεί έναν τρόπο παρακολούθησης του μεταβολισμού, των χημικών διεργασιών που μετατρέπουν την τροφή σε ενέργεια.

«Δεν χρειάζεται να μαντεύετε πια πόση ζάχαρη περιείχε αυτό το κοτόπουλο kung pao ή πόσες θερμίδες κάψατε στο τρέξιμο», εξηγεί στο BBC ο ιδρυτής Dror Cedar.

Αντ 'αυτού, η εφαρμογή διευκρινίζει εάν ο χρήστης καίει υδατάνθρακες ή λίπος. Στη συνέχεια, του προτείνει τις συνταγές που βοηθούν στην καύση του λίπους και, με την πάροδο του χρόνου, διαμορφώνει το είδος διατροφής που είναι καταλληλότερο για αυτόν.

Το Lumen έχει δοκιμαστεί από εκατοντάδες χρήστες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Cedar. Ωστόσο, μελέτες που μετρούν την αποτελεσματικότητα του προϊόντος δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί.

Η πώλησή του θα ξεκινήσει το ερχόμενο καλοκαίρι, για 299 δολάρια. Η εφαρμογή ενδέχεται να χρεώνει κάποια συνδρομή στο μέλλον, αλλά θα είναι δωρεάν για όλους το πρώτο έτος κυκλοφορίας.

Στον αντίποδα, το FoodMarble μετράει τα επίπεδα του υδρογόνου στην αναπνοή, βγάζοντας συμπεράσματα για την υγεία του πεπτικού συστήματος του χρήστη. Κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο, ενώ σχεδόν ένα εκατομμύριο συσκευές έχουν ήδη πουληθεί, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η ιδρυτής της FoodMarble, Lisa Ruttledge τονίζει στο BBC ότι το υδρογόνο στην αναπνοή μπορεί να αποτελεί σημάδι ότι κάποιος έχει πρόβλημα στο να χωνέψει ένα πρόσφατο γεύμα. «Αυτό συμβαίνει επειδή γίνονται ζυμώσεις στο πεπτικό σας σύστημα και το υδρογόνο που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία εκπνέεται», διευκρινίζει. «Η ιδέα είναι να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν από φούσκωμα, κοιλιακό άλγος και άλλα γαστρεντερικά συμπτώματα».

Εντοπίζοντας  τα τρόφιμα που προκαλούν την παραγωγή υδρογόνου, το FoodMarble θα μπορούσε να βοηθήσει τους χρήστες να «χτίσουν» υγιεινότερη διατροφή.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, παρόλο που τέτοια τεστ χρησιμοποιούνται μερικές φορές από γιατρούς και διαιτολόγους, η ακρίβειά τους αμφισβητείται.

«Είναι περιορισμένη η επιστημονική έρευνα που δείχνει ότι τέτοιου είδους τεστ, που διεξάγονται σε νοσοκομειακό περιβάλλον, μπορούν να σας πουν σε ποιες τροφές έχετε ευαισθησία», δήλωσε ο Kevin Whelan, καθηγητής Διαιτολογίας στο King's College του Λονδίνου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της αναπνοής - συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που απαιτείται για την πέψη του γεύματος.

«Φορητές μηχανές που ελέγχουν τα αέρια της αναπνοής δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ σε επιστημονικές μελέτες για να δείξουν ποια τρόφιμα μπορεί να προκαλούν ευαισθησία στους ασθενείς», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.