ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβερνο-ασφάλεια αλλάζει το δημόσιο

14:12 - 15 Δεκ 2020 | Τεχνολογία
Η κυβερνο-ασφάλεια αλλάζει το δημόσιο
Η ανάγκη στελέχωσης του δημοσίου με υψηλά καταρτισμένο προσωπικό, εξειδικευμένο σε σύγχρονες μεθόδους κυβερνοασφάλειας ακόμα και αν χρειαστεί να αλλάξει η νομοθεσία, η συνεχής εκπαίδευση και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζόμενων και η πίεση για αδιάκοπη επαγρύπνηση σε μια εποχή κόπωσης από την πανδημία, ήταν στα βασικά συμπεράσματα του Συνεδρίου 6ο ICT Security World που διοργανώθηκε ψηφιακά από την Teamworks στις 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Στις εργασίες του συνεδρίου το οποίο τελέστηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. και την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου, του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) του , Ελληνικού τμήματος του Φορέα (ISC)και του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις προκλήσεις που έχει δημιουργήσει η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση, καθώς εταιρείες και φορείς έχουν αναγκαστεί να επεκτείνουν την περίμετρο ασφαλείας τους, περιλαμβάνοντας τα προσωπικά συστήματα των εργαζόμενων, τα οποία δεν είναι αντίστοιχα θωρακισμένα με τα εταιρικά.

Όπως ανέφερε η κα Παπαρίδου πρόεδρος του ΣΕΠΕ, η βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια οργανισμών και επιχειρήσεων, ενώ τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού για τις αλλαγές που γίνονται στην τεχνολογία προκειμένου να μην υπάρχουν παραπλανητικές δημοσιεύσεις.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΣΕΠΕ, η αγορά έχει έλλειψη καταρτισμένων στελεχών την κυβερνοασφάλεια, κάτι που δημιουργεί προοπτικές στην εκπαίδευση, ενώ επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής των μισθολογίων στο δημόσιο, προκειμένου να προσελκύσει ικανά και υψηλά καταρτισμένα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με την κα. Παπαρίδου, η ολοένα αυξανόμενη διείσδυση της τεχνολογίας δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια των δεδομένων οργανισμών και επιχειρήσεων, ενώ η αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να κινηθεί πάνω σε 4 άξονες:

-       την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων

-       την προσαρμογή του ειδικού θεσμικού πλαισίου στις σύγχρονες εξελίξεις

-       την επένδυση σε καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη, και

-       την διεθνή συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών

Από την μεριά του, ο Αθανάσιος Σταβέρης, ΓΓ Τηλεπικοινωνιών αι Ταχυδρομείων ανέφερε πως ο κορωνοϊός ανέδειξε τις ανάγκες που έχουμε σαν χώρα και τόνισε πως η κυβερνοασφάλεια πια αφορά όλους και όχι μόνο τους υπεύθυνους. Ο κ. Στάβερης έκανε αναφορά στο Εθνικό Σχέδιο Κυβερνοασφάλειας και τις επιμέρους παραμέτρους που περιλαμβάνει και επεσήμανε την ανάγκη διεύρυνσης της τεχνολογικής εκπαίδευσης από τις μικρές ηλικίες.

Όπως ανέφερε ο ΓΓ Τηλεπικοινωνιών και Έργων, σύντομα θα ανακοινωθούν νέες δράσεις από το υπουργείο με την εκπαίδευση να αποτελεί σημαντικό της κομμάτι, καθώς στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η πλήρης ψηφιοποίηση του δημοσίου.

Από την δική του μεριά ο Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης, ζήτησε την συνεργασία και τις προτάσεις της αγοράς προκειμένου από κοινού να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υπηρεσίες  από την μεριά του κράτους, ενώ ανέλυσε τον τρόπο που το σύνολο των υπηρεσιών του δημοσίου θα μεταφερθεί στο G-Cloud, το οποίο θα παρέχει εκτός από αυξημένα επίπεδα ασφάλειας και τον τρόπο απλοποίησης των διαδικασιών και των μεταφερόμενων εγγράφων, αυξάνοντας την διαλειτουργικότητα.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις διαδικασίες ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων στο G-Cloud και ανέφερε πως στα σχέδια της Γενική Γραμματείας είναι στο μέλλον να ασχοληθεί και με την κατασκευή cloud λογισμικού, μέσω ενός διαφορετικού φορέα.

Σχετικά με την πρόσληψη υψηλά καταρτισμένων στελεχών στο δημόσιο, ο κ. Αναγνωστόπουλος επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας κινήτρων για την προσέλκυση τους, καθώς το δημόσιο δεν μπορεί να προσφέρει μισθολόγια ανταγωνιστικά με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ τόνισε και την ανάγκη αλλαγών του μισθολογικού πίνακα στο δημόσιο.

Στην δική της τοποθέτηση, η Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφέρθηκε στο τιτάνιο έργο της τηλεκπαίδευσης, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έχει αποτελέσει «σημείο αναφοράς μιας αδιανόητης έως τώρα πραγματικότητας».

Όπως ανέφερε η κα. Γκίκα, κάθε μέρα γίνεται τηλεκπαίδευση σε 1,4 εκατ. μαθητές όλων των βαθμίδων, στους οποίους θα πρέπει να προστεθούν χιλιάδες καθηγητές με το σύστημα παρά τα μεμονωμένα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει, να λειτουργεί με σταθερότητα. Η κα. Γκίκα επεσήμανε ότι η τηλεκπαίδευση λειτουργεί με συσκευές διαφορετικών δυνατοτήτων και λειτουργικού, από κάθε μεριά της Ελλάδας και τεράστιο όγκο πληροφοριών, σε ένα πολύπλοκο και σύνθετο περιβάλλον.

Η .Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επεσήμανε την ευγνωμοσύνη προς το έργο που έχουν κληθεί να φέρουν εις πέρας οι εκπαιδευτικοί και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών, η οποία όπως ανέφερε έχει την απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Γιάννης Σύρρος, Πρόεδρος του Παγκοσμίου  Συνδέσμου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Τεχνολογίας (WITSA) και Γενικός Διευθυντής του ΣΕΠΕ, ο οποίος αφού έκανε μια αναδρομή στα έργα και τις συνεργασίες που έχει ολοκληρώσει ο Σύνδεσμος, έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες οι εταιρείες πληροφορικής μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις συνέπειες της πανδημίας.

Ο κ. Σύρρος αναφέρθηκε στον τρόπο και το πλαίσιο που θα κληθούν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στην μετά Covid εποχή, με τις ψηφιακές τεχνολογίες να παίζουν τεράστιο ρόλο στην επιβίωση τους. Όπως επεσήμανε ο κ. Συρρος, οι επενδύσεις που γίνονται στον χώρο της πληροφορικής, θα κληθούν να επιλύσουν τα εξής θέματα:

- Την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού και την ανάπτυξη των ψηφιακών τους δεξιοτήτων

- Τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό μέσα από το πρίσμα της «πράσινης» ανάπτυξης

- Την ψηφιοποίηση των ΜΜΕ και την δημιουργία προϋποθέσεων για να κάνουν scale-up

- Τις υπηρεσίες ψηφιακής υγείας, και τέλος

- Την ενδυνάμωση της διαλειτουργικότητας

Όπως ανέφερε, το 2021 αναμένεται σημαντική ανάπτυξη του κλάδου της τεχνολογίας στην χώρα μας, με αιχμή τις τηλεπικοινωνίες, η οποία θα οδηγήσει σε ενδυνάμωση της κοινωνίας και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Κλείνοντας ο πρόεδρος του WITSA εκτίμησε πως μέχρι το 2023 ο κλάδος πληροφορικής στη χώρα θα έχει φτάσει σε αξία τα 7,3 δις, ευρώ, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία 43 δις. ευρώ και δημιουργώντας 415.00 νέες θέσεις εργασίας

Το 6ο ICT Security World που διοργανώθηκε ψηφιακά από την Teamworks στις 9 και 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή άνω των χιλίων Συνέδρων, 40 Ομιλητών και 30 Χορηγών και έτυχε τεράστιας στήριξης των εταιρειών πληροφορικής, οι οποίες κατανοώντας αυτή την περίοδο τη σημασία της διοργάνωσης του, πλαισίωσαν χορηγικά τις εργασίες του με «δυνατούς» ομιλητές και ενδιαφέρον περιεχόμενο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.