ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Dark web: Στις δέκα πιο δραστήριες χώρες η Ελλάδα

10:59 - 03 Αυγ 2022 | Τεχνολογία
Dark web: Στις δέκα πιο δραστήριες χώρες η Ελλάδα
Την όγδοη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες που οι πολίτες τους φαίνεται να ενδιαφέρονται για το dark web (σκοτεινό διαδίκτυο), σύμφωνα με στοιχεία που έφερε στη δημοσιότητα η Reboot SEO Company.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τη Reboot SEO Company  μέσω του διαδικτυακού εργαλείου ανάλυσης Ahrefs προκειμένου να ανακαλυφθεί ο αριθμός των αναζητήσεων στο σκοτεινό διαδίκτυο για κάθε χώρα, παρατηρήθηκε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 9 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες του διαδικτύου, με 718 χρήστες ανά 100.000 να πραγματοποιούν αναζήτηση στο dark web κάθε μήνα.

Με βάση τα ίδια δεδομένα, η Κροατία φαίνεται πως καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στις χώρες που ενδιαφέρονται περισσότερο για τον σκοτεινό ιστό το 2022, με βαθμολογία ενδιαφέροντος 97,1 στα 100. Τα νούμερα, φαίνεται πως αποτελούν ακριβή αποτύπωση της ζοφερής πραγματικότητας, αφού στην Κροατία τα διαδικτυακά εγκλήματα έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά 31% τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, η Τσεχία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με βαθμολογία ενδιαφέροντος για το σκοτεινό διαδίκτυο 94,1 στα 100, απαριθμώντας πάνω από 8 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες του διαδικτύου και 1.027 χρήστες ανά 100.000 που πραγματοποιούν αναζήτηση στο dark web κάθε μήνα.

Στην τρίτη θέση έρχεται η Ιρλανδία με βαθμολογία ενδιαφέροντος 91,2 στα 100. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν πραγματοποιηθεί 38.360 διαδικτυακές αναζητήσεις στην Ιρλανδία για τον σκοτεινό ιστό, που ισοδυναμεί με 953 αναζητήσεις για κάθε 100.000 χρήστες του διαδικτύου. Τέλος, στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Ουγγαρία με βαθμολογία ενδιαφέροντος για το dark web 88,2 στα 100 και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ρουμανία με βαθμολογία 85,3 στα 100.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την όγδοη θέση με βαθμολογία ενδιαφέροντος για το σκοτεινό διαδίκτυο με 76,5 στα 100.

Dark web κατάταξη χώρες

Πέντε τρόποι για να προστατευτείτε από το σκοτεινό διαδίκτυο

  1. Χρησιμοποιήστε ένα VPN

Σύμφωνα με τη Reboot SEO Company, ένα VPN μπορεί να προστατεύσει τη διαδικτυακή σας δραστηριότητα, αφού με τη σύνδεση σε έναν εξωτερικό διακομιστή και την υιοθέτηση της διεύθυνσης IP του μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκεστε στην ίδια χώρα με τον διακομιστή που χρησιμοποιείτε. Παρά το γεγονός ότι ένα VPN δεν καθιστά αδύνατη την παρακολούθηση των διαδικτυακών σας δραστηριοτήτων, χρησιμοποιώντας αυτό το επιπλέον επίπεδο προστασίας σας δίνεται η ευκαιρία να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή.

  1. Χρησιμοποιήστε έναν web scanner

Εάν υποψιάζεστε ότι ένας από τους λογαριασμούς σας, προσωπικός, ηλεκτρονικός ή τραπεζικός, έχει παραβιαστεί, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να εκτελέσετε μια δωρεάν σάρωση σκοτεινού ιστού. Με τον παραπάνω τρόπο θα αναζητηθούν στον σκοτεινό ιστό τα προσωπικά σας στοιχεία ανάμεσα σε όλες τις κλεμμένες λίστες δεδομένων. Μια σάρωση ιστού δεν θα αποκαλύψει ολόκληρο τον όγκο των κλεμμένων πληροφοριών στον σκοτεινό ιστό, αλλά θα σας ειδοποιήσει αμέσως εάν ανακαλυφθεί κάποια από τις πληροφορίες σας.

  1. Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης

Όπως υπογραμμίζει η Reboot SEO Company, ένας άλλος τρόπος για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας στοιχεία είναι μέσω της χρήσης ενός διαχειριστική κωδικών πρόσβασης. Οι κωδικοί πρόσβασης για τους διαδικτυακούς λογαριασμούς θα πρέπει να είναι όλοι διαφορετικοί, ισχυροί και μοναδικοί και αυτό μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας το παραπάνω εργαλείο.

  1. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μεγιστοποιήσετε την προστασία των διαδικτυακών σας λογαριασμών από το dark web είναι μέσω της χρήσης του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Ένα συμπληρωματικό βήμα ελέγχου ταυτότητας καθιστά πολύ πιο δύσκολο για έναν χάκερ να αποκτήσει πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, επειδή συνδυάζει δύο παράγοντες ως τρόπο επιβεβαίωσης της εξουσιοδότησης, είτε το όνομα χρήστη ή τον κωδικό πρόσβασής σας και στη συνέχεια τον αριθμό τηλεφώνου σας ή πιθανώς κάτι φυσικό, όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα. Εάν το όνομα χρήστη ή η διεύθυνση email σας έχει παραβιαστεί, αυτό το πρόσθετο επίπεδο ασφάλειας θα σας προστατεύσει ακόμα περισσότερο.

  1. Κλείστε λογαριασμούς και αναφέρετε στοιχεία κλοπής ταυτότητας

Τέλος, όπως τονίζει η Reboot SEO Company, είναι υψίστης σημασίας να ενεργήσετε γρήγορα εάν παρατηρήσετε ύποπτες συναλλαγές στις οικονομικές σας καταστάσεις ή εάν λάβετε ένα email σχετικά με μια προσπάθεια σύνδεσης που δεν έγινε από εσάς. Κλείνοντας τον λογαριασμό σας, αναφέροντάς το περιστατικό στην τράπεζά σας, καθώς και υποβάλλοντας μια αναφορά κλοπής ταυτότητας στην αρμόδια κρατική σας αρχή, μπορείτε να αποτρέψετε περαιτέρω οικονομική ζημιά.

«Δεν υπάρχει μόνο μια λύση για την ασφάλεια των δεδομένων. Η πραγματική ασφάλεια προέρχεται από έναν συνδυασμό των κατάλληλων εργαλείων λογισμικού, αυξάνοντας τις γνώσεις σας για τις απειλές στον κυβερνοχώρο και καθιερώνοντας ασφαλείς διαδικτυακές πρακτικές. Οι χάκερς επινοούν συνεχώς νέες και καινοτόμες μεθόδους για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα σας. Εάν θέλετε να μην καταλήξουν οι προσωπικές σας πληροφορίες στον σκοτεινό ιστό ή εάν θέλετε να εξερευνήσετε τον σκοτεινό ιστό από περιέργεια, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα VPN γιατί θα κρύψει τη διεύθυνση IP σας, προστατεύοντας την ταυτότητα και την τοποθεσία σας», καταλήγει η Reboot SEO Company.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.