ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Europol: Παραποιημένο το 90% του διαδικτυακού περιεχομένου μέχρι το 2026

16:56 - 20 Σεπ 2022 | Τεχνολογία
Europol: Παραποιημένο το 90% του διαδικτυακού περιεχομένου μέχρι το 2026
Με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης θα παράγεται μέχρι το 2026 το 90% του διαδικτυακού περιεχομένου, τονίζει μια νέα έκθεση της Europol.

Η δημοτικότητα των συνθετικών media, των μέσων δηλαδή που έχουν δημιουργηθεί με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ παρά το γεγονός πως «δημιουργούνται για βιντεοπαιχνίδια, για τη βελτίωση των υπηρεσιών ή της ποιότητας ζωής, η αύξηση των συνθετικών μέσων και η βελτίωση της τεχνολογίας έχει δώσει και δυνατότητες παραπληροφόρησης», τονίζει η έκθεση.

«Σε καθημερινή βάση, οι άνθρωποι βασίζονται στη δική τους αντίληψη για να αποφασίσουν αν κάτι είναι αληθινό ή όχι», υπογραμμίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

«Οι ακουστικές και οπτικές καταγραφές ενός γεγονότος συχνά αντιμετωπίζονται ως αληθινές. Τι γίνεται όμως αν παραχθούν τεχνητά, προσαρμοσμένα ώστε να παρουσιάζουν γεγονότα που δεν έλαβαν ποτέ χώρα, ή που διαστρεβλώνουν την αλήθεια;»

Παραπληροφόρηση 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η έκθεση, επικεντρώθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό στην παραπληροφόρηση, ιδίως σε αυτή που καθοδηγείται από την τεχνολογία deepfake, ηχητικά ή βίντεο δηλαδή όπου κάποιος εμφανίζεται να λέει ή να κάνει πράγματα που ουδέποτε είπε ή έκανε.

«Σήμερα, οι φορείς απειλών χρησιμοποιούν εκστρατείες παραπληροφόρησης και deepfake περιεχόμενο για να παραπληροφορήσουν το κοινό σχετικά με γεγονότα, να επηρεάσουν την πολιτική και τις εκλογές, για να συμβάλουν στην απάτη και για να χειραγωγήσουν μετόχους», προειδοποιεί η έκθεση.

«Πολλοί οργανισμοί θεωρούν πλέον τα deepfake ως έναν ακόμη μεγαλύτερο δυνητικό κίνδυνο από ό,τι η κλοπή ταυτότητας. Η ανησυχία αυτή αοτυπώνεται και σε  μια πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου College του Λονδίνου (UCL) που κατατάσσει την τεχνολογία deepfake ως μια από τις μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει η κοινωνία σήμερα».

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των απειλών που θέτει η τεχνολογία deepfake, η νομοθεσία και οι κανονισμοί πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες επιβολής του νόμου.

Επιπλέον, τα κοινωνικά δίκτυα και άλλοι πάροχοι ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα πρέπει να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στον εντοπισμό και την αφαίρεση του περιεχομένου deepfake από τις πλατφόρμες τους.

Τέλος, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και οι Αρχές πρέπει να αξιολογήσουν τις τρέχουσες πολιτικές και πρακτικές τους και να τις προσαρμόσουν ώστε να είναι προετοιμασμένοι για τη νέα πραγματικότητα των deepfake, καταλήγει η έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.