ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Big tech: Ξεπερνάει τα $10 δισ. η «ζημιά» των απολύσεων Κύριο

11:02 - 04 Φεβ 2023 | Τεχνολογία
Big tech: Ξεπερνάει τα $10 δισ. η «ζημιά» των απολύσεων
«Τσουχτερό» είναι το κόστος των απολύσεων στις οποίες έχουν προχωρήσει οι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως Amazon, Meta, Alphabet και Microsoft, στην προσπάθειά τους να υιοθετήσουν πρακτικές και μέτρα εξοικονόμησης των δαπανών τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους Financial Times, οι τεχνολογικοί γίγαντες θα επιβαρυνθούν συλλογικά με πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα, οι τέσσερις big tech έχουν μέχρι σήμερα ανακοινώσει περικοπές 50.000 θέσεων εργασίας ώστε να πείσουν τη Wall Street ότι οδεύουν σε ένα «έτος αποτελεσματικότητάς», όπως υποστήριξε προ ημερών ο Μαρκ Ζάγκερμπεργκ.

Αυτή η «τάση» των απολύσεων, έρχεται μετά από πάνω από μία δεκαετία μεγάλων δαπανών, με επίκεντρο την επιθετική ανάπτυξη, η οποία και κορυφώθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Οι επενδυτές ενθαρρύνονται

Ωστόσο, παρά τα υψηλά κόστη των εταιρειών, όπως αποζημιώσεις απόλυσης, οι επενδυτές φαίνεται να ενθαρρύνονται από τα μέτρα που έχουν ληφθεί. 

Εξάλλου, όπως σημειώνουν οι FT, από τότε που ανακοίνωσαν τις περικοπές τους οι παραπάνω τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν προσθέσει συνολικά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεφαλαιοποίησή τους. Η Meta, έχει δει την αξίας της σχεδόν να διπλασιάζεται από τότε που παρουσίασε λεπτομερώς τις περικοπές θέσεων εργασίας της τον Νοέμβριο.

«Οι Big Tech ξόδευαν χρήματα σαν ροκ σταρ της δεκαετίας του '80 τα τελευταία τέσσερα έως πέντε χρόνια», τόνισε ο αναλυτής της Wedbush, Dan Ives. «Νιώθω σαν να υπάρχουν ενήλικες στο δωμάτιο τώρα», σημείωσε ο ίδιος στους Financial Times.

Υπενθυμίζεται ότι η Apple παραμένει η μόνη μεγάλη τεχνολογική εταιρεία που δεν έχει ανακοινώσει περικοπές θέσεων εργασίας ή πρόγραμμα περικοπής δαπανών, παρά το γεγονός ότι την Πέμπτη ανέφερε την πρώτη πτώση των τριμηνιαίων εσόδων της εδώ και τριάμισι χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.