ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζει πτωτικά η Ευρώπη- Απώλειες αναμένονται και στη Wall

15:24 - 19 Νοε 2008 | Ακίνητα
Διευρύνονται οι απώλειες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με τις ανησυχίες των επενδυτών να επικεντρώνονται στις επιπτώσεις που θα έχει η χρηματοπιστωτική κρίσης στα κέρδη των επιχειρήσεων. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου των εμπορευμάτων. Παράλληλα, πτωτικά κινούνται και τα παράγωγα των δεικτών στη Wall Street εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι τιμές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 1949.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,85% στις 4.130,80 μονάδες, στο Παρίσι οCAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,59% στις 3.166,20 μονάδες και στη Φρανκφούρτη οDAX καταγράφει απώλειες 1,33% στις 4.518,62 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 1%. Ο δείκτης έχει σημειώσει πτώση κατά 45% από τις αρχές του 2008 καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις από το 1987. Ο MSCI World Index σημειώνει απώλειες της τάξεως του 0,5%, ενώ νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε, για τρίτη μέρα, κατά 0,9%.

Η ΗSBC Holdings, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και η Credit Suisse υποχωρούν κατά 1,3%. Η BHP Billiton, η μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των ορυχείων παγκοσμίως κινείται πτωτικά κατά 2,6% λόγω της υποχώρησης των τιμών των μετάλλων.

Ακόμη απώλειες της τάξεως του 4,1% καταγράφει η UBS, καθώς η Morgan Stanley μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη της ελβετικής τράπεζας κατά 23%, καθώς «βλέπει» ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον διαγραφών. Η Morgan Stanley βλέπει τα κέρδη της τράπεζας για τη χρήση 2009 να διαμορφώνονται στα 1,41 ελβετικά φράγκα, από 1,83 που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Στον κλάδο των εμπορευμάτων η Rio Tinto ακολουθεί την πορεία των μεταλλευμάτων καταγράφοντας απώλειες ύψους 3,8%. Χρυσός, χαλκός και νικέλιο βρίσκονται στο «κόκκινο», καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η ύφεση θα μειώσει τη ζήτηση των μεταλλευμάτων.

Σε αρνητική τροχιά βρίσκονται και οι αυτοκινητοβιομηχανίες με τη General Motors να βρίσκεται στο -2,3%, μετά την ανακοίνωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Rick Wagoner ότι χρειάζεται κυβερνητική βοήθεια, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσουν σε απολύσεις. Οι εκπρόσωποί τους πρόκειται να καταθέσουν σήμερα στο Κογκρέσο. Ακόμη, στο -6,1% βρίσκεται η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας πολυτελών αυτοκινήτων παγκοσμίως, Bayerische Motoren Werke και στο -4,8% της Peugeot Citroen.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.