ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΚΑ: Έρχεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων με "αντιπαροχή"

13:04 - 12 Νοε 2013 | Ακίνητα
ΥΠΕΚΑ: Έρχεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων με "αντιπαροχή"
Νέο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου αυθαίρετη δόμηση προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για να κάμψει τις αντιρρήσεις του ΣτΕ. Το ν/σ αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση κατά το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου.

Νέο νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους. Σύμφωνα με το Έθνος προβλέπει την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετεί τη μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της Τράπεζας Γης και δημιουργεί ζώνες συγκέντρωσης συντελεστή δόμησης γύρω από οικισμούς και σε πυκνοδομημένες περιοχές αυθαιρέτων. Προβλέπεται νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσω της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης από την Τράπεζα Γης, έναντι τιμήματος που θα ορίσει η Τράπεζα με διαδικασίες που θα οριστικοποιηθούν σε επόμενο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να έρθει στη Βουλή του χρόνου.

Σύμφωνα με το Έθνος, η μεταφορά συντελεστή θα γίνεται μόνο στις Ζώνες Συγκέντρωσης Δόμησης, που θα ορίζονται σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το κέντρο του οικισμού. Προβλέπεται ελάχιστη έκταση 5.000 στρεμμάτων, ελάχιστη αρτιότητα τα 400 τετραγωνικά μέτρα και μέγιστος συντελεστής δόμησης 0,5.

Ωστόσο από τη ρύθμιση εξαιρούνται η Αττική, ο νομός Θεσσαλονίκης και η περιφέρεια Ηρακλείου. Σε Ζώνες θα μετατραπούν εγκαταλελειμμένοι οικισμοί, περιοχές γύρω από μικρά χωριά με πληθυσμό κάτω των 200 κατοίκων και γύρω από μεγαλύτερα, με πληθυσμό άνω των 200 κατοίκων ή άνω των 300 οικιών, με στόχο να ενισχυθεί η ζωή στην ύπαιθρο και οι τοπικές οικονομίες, σύμφωνα με το Έθνος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.