ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς ταξικούς διαχωρισμούς η πτώση τιμών στα ακίνητα

00:32 - 25 Νοε 2013 | Ακίνητα
Σε ελεύθερη πτώση οι τιμές των ακινήτων αφού η ζήτηση είναι μηδενική και μάλιστα σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής το φαινόμενο πλήττει αδιακρίτως και χωρίς ταξικές διακρίσεις τόσο τις φτωχογειτονιές, όσο και τις μεγαλοαστικές γειτονιές της Αττικής.

Τρανό παράδειγμα η Εκάλη και η Κυψέλη οι οποίες εν μέσω κρίσης,αμφότερες φιγουράρουν στην κορυφή της λίστας των περιοχών με τη μεγαλύτερη πτώση τιμών των κατοικιών από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα.

 

Η παραδοξότητα αυτή καταδεικνύει ότι η ύφεση που έχει πλήξει την κτηματαγορά δεν κάνει διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό και για διαφορετικούς λόγους, τόσο η Εκάλη (αλλά και η κοντινή Πολιτεία) όσο και η Κυψέλη αναφέρονται πλέον στην ίδια πρόταση, καθώς παρά τα εκ διαμέτρου αντίθετα χαρακτηριστικά τους εμφανίζονται να έχουν υποχωρήσει με παρόμοιο ρυθμό, ο οποίος ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ενωσης Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο, τη μεγαλύτερη μείωση καταγράφουν οι τιμές στα Πατήσια, όπου η υποχώρηση αγγίζει το 61,5%, ενώ έπεται η Κυψέλη με πτώση 58,3%. Στις εν λόγω περιοχές του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας, η σημερινή τιμή στην οποία γίνονται πράξεις αγοραπωλησίας είναι της τάξεως των 500 ευρώ/τ.μ., έναντι 1.2001.300 ευρώ/τ.μ..

Σημειωτέον ότι οι τιμές αυτές αφορούν αποκλειστικά και μόνο μεταχειρισμένες κατοικίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή των 500 ευρώ/τ.μ. με την οποία τιμολογούνται σήμερα τα εν λόγω ακίνητα είναι σχεδόν 50% χαμηλότερη από την αντικειμενική αξία, η οποία στις περισσότερες γειτονιές των Πατησίων και της Κυψέλης κινείται πέριξ των 900-1.100 ευρώ/τ.μ.
Πτώση της τάξεως του 54,5% έχουν καταγράψει και οι τιμές στις μεζονέτες και τις μονοκατοικίες της Εκάλης και της Πολιτείας. Ειδικότερα, από τις 5.0006.000 ευρώ/τ.μ. που πωλούνταν τα συγκεκριμένα ακίνητα προ κρίσης, σήμερα η μέση τιμή πώλησης δεν ξεπερνά τις 2.500 ευρώ/τ.μ.

Κύριος λόγος της μεγάλης αυτής πτώσης είναι το γεγονός ότι κατά κανόνα πρόκειται για κατοικίες μεγάλης επιφάνειας 150-200 τ.μ. ή και ακόμα περισσότερο, σε περιοχές με υψηλή αντικειμενική τιμή.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν, πρόκειται για ακίνητα που επιβαρύνονται υπερβολικά από το υφιστάμενο (αλλά και το μελλοντικό) φορολογικό καθεστώς ακινήτων, δηλαδή από το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ) και πιθανώς και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ).

Δεδομένου μάλιστα ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων θα φορολογεί και το οικόπεδο εντός του οποίου περιέχεται το ακίνητο (πολλά από τα ακίνητα των περιοχών αυτών διαθέτουν κήπο, πισίνα κ.λπ.), είναι σαφές ότι δεν προβλέπεται φορολογική ελάφρυνση, μάλλον το αντίθετο.

Στις περιοχές με τη μεγαλύτερη πτώση συγκαταλέγεται και η Παλλήνη, όπως και ο γειτονικός Γέρακας. Πρόκειται για δύο συνοικίες που γνώρισαν μεγάλη άνθηση τα χρόνια που προηγήθηκαν της κρίσης, αλλά που σήμερα ακολουθούν εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι οικοδομήθηκαν πολλές μεζονέτες και μονοκατοικίες, που σήμερα είναι δύσκολο να συντηρηθούν από τους κατόχους τους. Ως εκ τούτου, οι τιμές έχουν μειωθεί σήμερα σε 1.500 ευρώ/τ.μ., όταν πριν από την κρίση τα εν λόγω ακίνητα μπορούσαν να πωληθούν ακόμα και προς 3.000 ευρώ/τ.μ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 08:25 - 25 Νοε 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.