ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» για τις αλλαγές στη φορολογία των ΑΕΕΑΠ

09:32 - 21 Οκτ 2016 | Ακίνητα
«Καμπανάκι» για τις αλλαγές στη φορολογία των ΑΕΕΑΠ
Τους κινδύνους που συνεπάγεται το φορολογικό πλαίσιο των εταιρειών επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) εξέφρασε η αγορά real estate, κατά την πρώτη ημέρα του 17ου συνεδρίου Prodexpo για την ακίνητη περιουσία.

Όπως είπε η Πέγκυ Παπασταύρου, επικεφαλής μονάδας υποστήριξης εκδοτριών & ανάπτυξης αγορών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις προς τις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) πλήττουν τις υφιστάμενες ΑΕΕΑΠ και άρα οι εγχώριοι επενδυτές και οι ξένοι θα στραφούν σε ξένες ανταγωνιστικές πλατφόρμες και προϊόντα. Το νέο φορολογικό πλαίσιο λειτουργεί ανασταλτικά για τη δημιουργία νέων ΑΕΕΑΠ, πρόσθεσε με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη του κλάδου ακίνητης περιουσίας.

 

"Κάναμε παρουσιάσεις πρόσφατα και εισπράξαμε πολύ μεγάλη δυσαρέσκεια από τους ξένους επενδυτές" επισήμανε. Μάλιστα "αυτή η δυσπιστία απέναντι στις ΑΕΕΑΠ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους κλάδους".

 

Η κα Παπασταύρου τόνισε πως οι ΑΕΕΑΠ έχουν αντλήσει περί τα 700 εκατ. ευρώ και έχουν αποδώσει στους επενδυτές περί τα 300 εκατ. ευρώ μέσω μερισμάτων, κλπ, ενώ οι τέσσερις επενδυτικές εταιρείες ακινήτων αντιστοιχούν γύρω στο 5% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.

 

Ο Αριστοτέλης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, και ο Γιώργος Χρυσικός, διευθύνων σύμβουλος της Grivalia ΑΕΕΑΠ, στην κοινή τους παρουσίαση υποστήριξαν πως κατά τη διάρκεια της κρίσης είχαν εξαιρετική χρηματιστηριακή συμπεριφορά, προσέλκυσαν σημαντικούς ξένους επενδυτές με τα κεφάλαια που άντλησαν να επενδύονται στην ελληνική οικονομία. Όπως είπαν, πρόκειται για το μοναδικό κλάδο του Χ.Α. στον όποιον ήρθαν τόσα πολλά κεφάλαια από ξένους επενδυτές στα χρόνια της κρίσης.

 

Με τις πρόσφατες φορολογικές αλλαγές, πρόσθεσαν, οι ΑΕΕΑΠ επιβαρύνονται με έναν πρόσθετο ΕΝΦΙΑ μόνο και μόνο επειδή έχουν ακίνητα. Ειδικά η Ελλάδα, όπως είπαν, έπρεπε να έχει εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητα με ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς όπως κάνουν άλλες χώρες που θέλουν να προσελκύσουν ξένους επενδυτές. Τόνισαν πως μετά τις αλλαγές η φορολογία μια ΑΕΕΑΠ είναι ίδια με μιας άλλης Ανώνυμης Εταιρείας. Αν μάλιστα μια ΑΕΕΑΠ επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους μέσω δανεισμού, τότε θα πληρώσει ακόμα μεγαλύτερο φόρο από μια Ανώνυμη Εταιρεία. «Δυστυχώς όλοι οι ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη είναι καλύτεροι».

 

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης οι αντίστοιχες ΑΕΕΑΠ δε φορολογούνται καθόλου με εξαίρεση το Βέλγιο όπου η φορολογία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με αυτή που πλήρωναν οι ΑΕΕΑΠ στην Ελλάδα πριν ανέβει ο φόρος. Το φορολογικό αντικίνητρο εμποδίζει τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ να φέρουν σημαντικά κεφάλαια στη χώρα επισήμαναν. Τόνισαν πως ούτως ή άλλως τα έσοδα του δημοσίου από την αλλαγή στη φορολογία των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων είναι περιορισμένα σε σχέση με τη ζημιά που υφίσταται ο κλάδος.

 

"Δεν προτείνουμε να μην πληρώνουμε φόρους, αλλά να πληρώνουμε πιο έξυπνα" υποστήριξαν οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγαλύτερων ΑΕΕΑΠ του Χ.Α. Ζήτησαν να ακολουθήσουν το μοντέλο του εξωτερικού, π.χ. με υποχρέωση για διανομή ακόμα μεγαλύτερου μερίσματος και επιβολή φορολογικού συντελεστή στο μέρισμα. Σε ένα τέτοιο σενάριο, αν και φαίνεται δυσάρεστο, εξυπηρετεί τους μετόχους. Βέβαια, "δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί σε σχέση με άλλες αγορές" παραδέχθηκαν.

 

Μια άλλη πρόταση είναι η επιβολή σταθερού φορολογικού συντελεστή 0,3% επί της αξίας των ακινήτων που παράγουν εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι το 2006. Προτείνουν και φορολογικό συντελεστή που θα μειώνεται αν μια ΑΕΕΑΠ επενδύει, αν φέρνει λεφτά στη χώρα. "Τώρα υπάρχει αντικίνητρο στο να φέρω λεφτά στη χώρα" είπε ο κ. Καρυτινός και πρόσθεσε πως το σημερινό φορολογικό καθεστώς είναι αντικίνητρο στις αυξήσεις κεφαλαίων που θέλουν να κάνουν οι εταιρείες.

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης απάντησε πως αυτή η φορολογική πολιτική δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης.

 

"Αναλάβαμε μια χώρα στα όρια της κατάρρευσης, αλλά αυτή η φορολογία είναι πολιτική αναγκαιότητα, δεν είναι πολιτική επιλογή".

"Δεν είμαστε ευτυχείς με αυτά που έχουμε επιλέξει" πρόσθεσε.

 

"Μόλις κλείσει αυτή η περίοδος θέλουμε να πάμε σε μειώσεις φορολογίας εκεί που είναι δυνατόν για να ενισχύσουμε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας" είπε. Μέσα στο 2017 πρέπει να πάμε σε αλλαγές που θα βοηθούν τη νέα περίοδο που εισέρχεται η χώρα, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

 

Ο κ. Αλεξιάδης άφησε, πάντως, ανοικτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το πλαίσιο των ΑΕΕΑΠ τον επόμενο χρόνο, ανάλογα με την πορεία του συνόλου των φορολογικών εσόδων.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:16 - 21 Οκτ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.