ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αξιολόγηση και αβεβαιότητα βάζουν στον «πάγο» την αγορά ακινήτων

09:02 - 13 Μαρ 2017 | Ακίνητα
Αξιολόγηση και αβεβαιότητα βάζουν στον «πάγο» την αγορά ακινήτων
Του Γιώργου Αλεξάκη Η διατήρηση του κλίματος αβεβαιότητας, αλλά και τα εμπόδια στις κινήσεις κεφαλαίων χτυπούν την αγορά ακινήτων που δυνητικά θα μπορούσε να αποτελέσει τον πρώτο μοχλό που θα ήταν ικανός να «ξεκολλήσει» τη τελματωμένη εδώ και χρόνια εθνική οικονομία.
Με πολλά deal να είναι στον πάγο λόγω της συνεχιζόμενης αξιολόγησης, όπως π.χ της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Έκτασις με το επενδυτικό σχήμα Spinnaker Capital Group, τα τουριστικά ακίνητα και μεμονωμένα ακίνητα εισοδήματος υψηλών προδιαγραφών είναι τα μόνα που κινούνται.
 
Επαγγελματικοί χώροι και κατοικίες κατέγραψαν και το 2016 καθοδική τάση έστω και με μειωμένη ένταση λόγω μειωμένης ζήτησης σύμφωνα με την τελευταία Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Όπως τονίζεται η αγορά των κατοικιών χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά, εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό συναλλαγών και πτωτική τάση των τιμών, αν και με πιο συγκρατημένους ρυθμούς, καθώς οι υψηλοί ρυθμοί μείωσης των τιμών που είχαν καταγραφεί το 2012 και το 2013 αμβλύνθηκαν από το 2014 και έπειτα, ενώ στη διάρκεια του 2016 παρατηρήθηκε τάση σταδιακής σταθεροποίησης των τιμών.
 
Ειδικότερα, βάσει των στοιχείων-εκτιμήσεων που συλλέγονται από τα πιστωτικά ιδρύματα, οι ονομαστικές τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν το 2016 με μέσο ετήσιο ρυθμό 2,2% έναντι μείωσης 5,1% το 2015 και 7,5% το 2014.
 
Σωρευτικά πάντως, από το 2008 έως το 2016 οι τιμές των διαμερισμάτων μειώθηκαν κατά 41,3%, ενώ κατά γεωγραφική περιοχή η υποχώρηση των τιμών εξακολουθεί να είναι εντονότερη στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα: -43,6% και Θεσσαλονίκη: -45,5%), έναντι των άλλων μεγάλων πόλεων (-38,7%) και των λοιπών περιοχών (-37,4%).
 
Στον τομέα των επαγγελματικών ακινήτων, το επενδυτικό ενδιαφέρον και η ζήτηση για χώρους γραφείων και καταστημάτων παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
 
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των ελληνικών Ανωνύμων Εταιριών Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) και τα πιστωτικά ιδρύματα, κατά το α’ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2015, οι ονομαστικές τιμές γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών κατέγραψαν οριακή αύξηση της τάξεως του 0,3%, ενώ οι αντίστοιχες τιμές καταστημάτων παρουσίασαν οριακή μείωση 0,4% για το σύνολο της χώρας.
 
Σωρευτικά από το α’ εξάμηνο του 2010 έως και το α’ εξάμηνο 2016 οι ονομαστικές τιμές των γραφειακών χώρων υψηλών προδιαγραφών και των καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών για το σύνολο της χώρας εμφανίζουν την ίδια σχεδόν μείωση (κατά 30,2% και 30,1% αντίστοιχα).
 
Στις γενικότερες εξελίξεις που αφορούν την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει και η Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να καταγραφεί η ανατροπή του ευνοϊκού φορολογικού πλαισίου για τις Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) (ν. 4389/2016),γεγονός το οποίο αναμένεται να έχει αρνητική επίπτωση στην ελκυστικότητα ενός επιτυχημένου και ανθεκτικού μέχρι τώρα επενδυτικού κλάδου και να αποθαρρύνει νέες επενδύσεις ξένων και εγχώριων κεφαλαίων στην ακίνητη περιουσία.
 
Ο τομέας των τουριστικών ακινήτων αποτέλεσε κατά το 2016 το πιο ανθεκτικό και δυναμικό τμήμα της αγοράς ακινήτων, γεγονός άμεσα συνυφασμένο με την καλή πορεία του τουρισμού ειδικά από το 2013 και μετά. Μάλιστα το αγοραστικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε σε μια σειρά νέων επενδύσεων σε ξενοδοχειακές μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς ανά την Ελλάδα.
 
Πάντως όπως είπε την περασμένη Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΓΕΤ – Ηρακλής Γιώργος Μίχος στο περιθώριο παρουσίασης του προγράμματος οδικής συμπεριφοράς επαγγελματιών οδηγών «Καλός Οδηγός» της εταιρίας η δυσκολότερη χρονιά του αναμένεται να περάσει ο κλάδος των κατασκευών το 2017.
 
Βασικοί λόγοι της πρόβλεψης αυτής είναι το ότι τελειώνουν τα μεγάλα οδικά έργα που συντηρούσαν τη ζήτηση για τσιμέντο και υλικά κατασκευών, ενώ θα χρειαστεί κάποιο διάστημα έως ότου ξεκινήσουν τα νέα έργα υποδομών.
 
Παράλληλα η καθίζηση της οικονομίας που μετρά 60 δισεκ χαμένου εθνικού εισοδήματος τα χρόνια της κρίσης έχει έντονο αποτύπωμα στην ιδιωτική οικοδομή που ήταν άλλοτε η μηχανή ανάπτυξης της οικονομίας χτίζοντας σχεδόν το 30% του ΑΕΠ.
 
Σήμερα ο κλάδος του τσιμέντου και των παραπλήσιων υλικών αριθμεί τζίρο στα 500 εκατομμύρια περίπου ετησίως. Ωστόσο αν εξαιρέσει κανείς τον τουρισμό δεν δημιουργείται κλίμα αισιοδοξίας από αλλού.
 
Εκεί μόνο εναποθέτουν ελπίδες τα στελέχη του κλάδου καθώς είτε ήδη υλοποιούνται είτε δρομολογούνται επενδύσεις σε τουριστικές κατοικίες και ξενοδοχεία. Μάλιστα οι περιοχές με αυξημένη τουριστική ανάπτυξη έχουν με βάσει των στοιχείων των σημείων διανομής τσιμέντου μεγαλύτερες πωλήσεις.
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 13 Μαρ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.