ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγωνία για τις μειώσεις αντικειμενικών αξιών-Αδυναμία ορθού προσδιορισμού

15:15 - 26 Μαρ 2017 | Ακίνητα
Αγωνία για τις μειώσεις αντικειμενικών αξιών-Αδυναμία ορθού προσδιορισμού
Ιδιαίτερα δύσκολη επιχείρηση αναδεικνύεται η προσπάθεια εξομοίωσης αντικειμενικών- εμπορικών αξιών. Για το θέμα έχει συσταθεί εδώ κι ένα χρόνο ειδική επιτροπή στο Υπ. Οικονομικών αλλά το θέμα δεν προχωράει.
Η απουσία αγοραπωλησιών δε δίνει τα κατάλληλα δεδομένα ώστε να επαναπροσδιοριστεί το ύψος τιμής ανά ζώνη, όπως προβλέπει το μνημόνιο, κι έτσι καθίσταται ιδαίτερα δύσκολο το  να είναι έτοιμο ως τον Ιούνιο το νέο σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων με βάση τις τρέχουσες εμπορικές τιμές κι έτσι ως λύση διαφαίνεται μια ακόμα οριζόντια μείωση των Τιμών Ζώνης του 2007.
 
Είναι ενδεικτικό ότι από τις 150.000- 180.000 μεταβιβάσεις την περίοδο του 2007, έχουμε πέσει στις 10.000 κι αυτές με το ζόρι. Στο φόντο αυτό δεν προβλέπεται ανακούφιση για κάποιους ιδιοκτήτες, καθώς ο ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί και θα βεβαιωθεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2016. Αυτές βασίζονται στην οριζόντια μείωση των Τιμών Ζώνης του 2007, η οποία έγινε για να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, παρά για να διορθωθούν οι στρεβλώσεις που έχει προκαλέσει η βύθιση της κτηματαγοράς.
 
Το θέμα είναι ότι το αδιέξοδο οδηγεί σε μια πιθανή νέα οριζόντια μείωση όπως έγινε στο παρελθόν κάτι που ωστόσο σε προσδιορισμό των αξιών με αντικειμενικό τρόπο, έτσι ώστε οι κανόνες του παιχνιδιού να είναι ξεκάθαροι και να αποφεύγονται τα παρατράγουδα του παρελθόντος, με τις αυθαίρετες εκτιμήσεις και τις εκατοντάδες χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας κεφαλαίου λόγω προσφυγών. 
 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.