ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αντισυνταγματική η φορολόγηση της αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ακινήτου

17:32 - 31 Μαρ 2017 | Ακίνητα
Αντισυνταγματική η φορολόγηση της αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ακινήτου
Αντισυνταγματική είναι η φορολόγηση του ποσού που λαμβάνει ως αποζημίωση ένας ιδιοκτήτης ακινήτου που απαλλοτριώνεται και είναι επιπλέον των χρημάτων που είχε δώσει για την αγορά του, σύμφωνα με τα όσα αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 678/2017 απόφασή του που κρίνει ότι η υπερτίμηση του απαλλοτριωθέντος ακινήτου δεν φορολογείται.

Έτσι έκρινε αντισυνταγματική την διάταξη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αναφέροντας ότι η αποζημίωση που καταβάλλεται στον κύριο ακινήτου το οποίο απαλλοτριώνεται αναγκαστικά, αντιστοιχεί στην αξία του απαλλοτριούμενου ακινήτου κατά την χρονική εκείνη στιγμή.

 

Η αποζημίωση αυτή χορηγείται προς αποκατάσταση της ζημίας που ιδιοκτήτης λόγω της στέρησης της ιδιοκτησίας του: "…η αποζημίωση αυτή δεν υπόκειται σε κανένα φόρο, κράτηση ή τέλος, προδήλως διότι στην περίπτωση αυτή θα καθίστατο μη πλήρης… Το υπερτίμημα που προκύπτει από την αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτου, δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ύψους της καταβαλλόμενης στον ιδιοκτήτη του εν λόγω ακινήτου αποζημίωσης και της τιμής κτήσης αυτού δεν μπορεί να φορολογηθεί".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.