ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φοιτητικές κατοικίες: Οι καλύτερες περιοχές, τιμές και συμβουλές

09:39 - 26 Ιουλ 2017 | Ακίνητα
Φοιτητικές κατοικίες: Οι καλύτερες περιοχές, τιμές και συμβουλές
Η φετινή χρονιά παρουσιάζει μείωση των τιμών μίσθωσης στην επαρχία αγγίζοντας το 5%-10 % και μια αύξηση που πολλές φορές ξεπερνά και το 10 % σχεδόν σ΄όλες τις φοιτητικές περιοχές της Αθήνας. Αυτό δείχνει έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates για τις τιμές μίσθωσης φοιτητικών κατοικιών.

Θα πρέπει, όπως σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates,  οι γονείς να γνωρίζουν ότι πλέον είναι δύσκολη η αναζήτηση φοιτητικής εστίας στο Κουκάκι, Εξάρχεια και Χανιά, διότι οι ιδιοκτήτες των φοιτητικών κατοικιών έχουν επιλέξει την βραχυχρόνια μίσθωση των ιδιοκτησιών τους μέσω Airbnb λόγω μεγαλύτερης κερδοφορίας και μεγάλης ζήτησης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο Κουκάκι ένα διαμέρισμα στη Μακρυγιάννη μπορεί να έχει μίσθωμα 900 ευρώ / μήνα  (συμπεριλαμβάνονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ύδρευσης, κοινοχρήστων και internet ).

Για πρώτη χρονιά φέτος θα ζήσουμε την τακτική αγοράς φοιτητικής στέγης από τους γονείς ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις ( Αθήνα, Θεσσαλονίκη) διότι σκέφτονται να επενδύσουν έως και 30.000 – 35.000 ευρώ με σκοπό την στέγαση του παιδιού τους και ταυτόχρονα να  εκμεταλλευτούν μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης 5 μήνες το χρόνο που θα λείπει ο φοιτητής στη πόλη καταγωγής του (Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρι), ώστε να μειώσουν το συνολικό κόστος σπουδών .

Το σύνηθες ερώτημα όλων των γονιών είναι αν το ακίνητο έχει αυτόνομη θέρμανση, αν το ανοίγουν το καλοριφέρ όταν είναι κοινόχρηστο και πόσα είναι τα κοινόχρηστα περίπου το μήνα ( ζητώντας μας και παλαιότερα έγγραφα κοινοχρήστων ).Μη ξεχνάμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, το κόστος θέρμανσης, κοινοχρήστων καθώς και λογαριασμών ΔΕΗ, νερού κλπ μπορεί να είναι ένα κόστος που να ισοδυναμεί με το μηνιαίο μίσθωμα. Ειδικότερα το κόστος των λογαριασμών της ΔΕΗ και οι λοιπές χρεώσεις του ιδίου λογαριασμού καθορίζονται βάσει των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου. 

Οι γονείς θα πρέπει να κινηθούν όσο πιο γρήγορα μπορούν αν πραγματικά είναι σίγουροι για τη σχολή εισαγωγής του νέου φοιτητή διότι το φαινόμενο αισχροκέρδειας κατά τη περίοδο των εγγραφών θα παρατηρηθεί και φέτος ενώ δεν είναι λίγα τα κρούσματα κυκλωμάτων που απαρτίζονται από ανέργους και συνταξιούχους που έχουν αποκτήσει με τον τρόπο τους πρόσβαση στα στέκια των φοιτητών και «ψαρεύουν» ενοικιαστές.

Η ομάδα του κυκλώματος κατευθύνει τους υποψήφιους πελάτες σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων, με το αζημίωτο, καθώς για κάθε πελάτη – ενοικιαστή, τα μέλη της ομάδας παίρνουν και τα ανάλογα ποσοστά.

Μάλιστα, στις  περισσότερες περιπτώσεις τα μέλη του κυκλώματος, παίρνουν ως αμοιβή το ένα από τα δυο ενοίκια τα οποία απαιτούνται για να υπογραφεί το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης του ακινήτου.

Οι γονείς όταν διαβάζουν αγγελίες σε εφημερίδες ή site με ακίνητα θα πρέπει να είναι προσεχτικοί όταν τους ζητούν προκαταβολές , να ζητούν να επικοινωνήσουν με τον ιδιοκτήτη ή αν έχουν επιλέξει κάποιον επαγγελματία κτηματομεσίτη να του ζητούν να τους επιδείξει την άδεια του, την εντολή ανάθεσης από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα τους επιδείξει καθώς και για κάθε προκαταβολή να ζητούν απόδειξη.  

Νέα τάση προερχόμενη από το εξωτερικό κερδίζει συνεχώς έδαφος και εξυπηρετεί τις απαιτήσεις  τόσο των γονέων όσο και των φοιτητών:

Οι λέξεις student flats ή student studios, είναι πλέον σίγουρα γνώριμες στους Έλληνες φοιτητές που σπουδάζουν στο Εξωτερικό. Πλέον, πολλοί είναι οι νέοι εγχώριοι φοιτητές που σίγουρα θα την έχουν συναντήσει κατά την επίσκεψη τους σε φοιτητικά site. Στην Ελλάδα και κυρίως σε κεντρικά σημεία των πόλεων  Πάτρα, Αθήνα (Κυψέλη) και σύντομα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν student flats – student studios. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη λύση διαμονής του φοιτητή, διότι το μόνο που έχει να μεταφέρει, είναι τα ρούχα του. Τα student flats, διαθέτουν μοντέρνο design και είναι πλήρως ανακαινισμένα ή σε κτίρια σχεδόν νεόδμητα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό που τα κάνει ξεχωριστά. Διαθέτουν, πλήρη επίπλωση, αυτόνομη θέρμανση, αποθηκευτικούς χώρους, κουζίνα εξοπλισμένη με τις απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές και γρήγορη free σύνδεση internet, δηλαδή όσα χρειάζεται ένας φοιτητής.

Το σημαντικό όμως για τους γονείς, που τους καλύπτουν τα student flats – student studios, είναι το laundry room, η πλήρης τεχνική υποστήριξη (π.χ. ηλεκτρολόγος, υδραυλικός), υπεύθυνο διαμονής και διαχείρισης, συνεργείο καθαρισμού, 24ωρο σύστημα ασφαλείας, αλλά όλα αυτά με ένα κόστος πολύ ανταγωνιστικό που μπορεί να συσχετιστεί με μια απλή μίσθωση διαμερίσματος.

  • Ούτε κατά διάνοια η σκέψη για προσαύξηση στο μισθωτήριο συμβόλαιο.
  • Ούτε κατά διάνοια η καταβολή 2 εγγυήσεων.
  • Φοιτητές σε πόλεις όπως η Καστοριά, Κιλκίς, Κοζάνη, Φλώρινα, ενώ οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα , υπάρχουν πάρα πολλά αδιάθετα σπίτια και μπορούν με 300 ευρώ να βρουν 3αρι . Το κόστος της θέρμανσης είναι υψηλό λόγο ότι ο χειμώνας εκεί είναι βαρύς και μεγαλύτερος  διότι σε πολλές περιπτώσεις  δεν έχουν ούτε φυσικό αέριο, ούτε τηλεθέρμανση.
  • Ψάχνουν ακίνητα με αυτόνομη θέρμανση λόγο του υψηλού κόστους κοινοχρήστων και πετρελαίου.
  • Έως και 20% καπέλο μπορεί να υπάρξει σε ακίνητο κατά τις ημέρες των εγγραφών.
  • Οι φοιτητές της Γυμναστικής Ακαδημίας προτιμούν τη διαμονή τους στο Ν.Κόσμο και στη Δάφνη.
  • Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ στο Ν. Αττικής προτιμούν τις περιοχές πλησίον των ΑΤΕΙ Αιγάλεω και Αγ. Αντώνιο κυρίως όπου υπάρχει σταθμός metro διότι μπορούν σε λίγα λεπτά να βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας.
  • Οι φοιτητές  των ΑΕΙ στη Πάτρα επιλέγουν περιοχές κοντά στο κέντρο της πόλης ή κοντά στις στάσεις των λεωφορείων προς το πανεπιστήμιο (γραμμή 6 & 9) όπως Ανθούπολη, Αγυιά, Αγ.Σοφία , Πυροσβεστείο  περιοχές που διαμένουν κυρίως οικογένειες και είναι ασφαλείς και η απόσταση από το κέντρο της πόλης δεν ξεπερνά τα 10-15 λεπτά με τη συγκοινωνία.
  • Οι φοιτητές των ΑΤΕΙ Πατρών επιλέγουν περιοχές πλησίον του ΑΤΕΙ π.χ Ταραμπούρα, Ζαρουχλέϊκα όπου μπορούν μέσα σε 15 λεπτά να είναι στο κέντρο της πόλης μόνο με ένα λεωφορείο (γραμμή 2 & 3 ) σε 10-15 λεπτά.
  •   Στα Χανιά οι περιοχές Νέα Χώρα & η Παλαιά Πόλη  έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση.
  •  Ηράκλειο, φτηνές λύσεις στις περιοχές Λ.Κνωσού, 62 Μαρτύρων & Χανιόπορτα.
  • Ξάνθη-Κομοτηνή , οι περιοχές κοντά στα στρατόπεδα είναι πιο φτηνές .
  • Στη Λάρισα οι περιοχές, Νεάπολη,Λιβαδάκι,Νέα Πολιτεία, Φιλιππούπολη & Άγιος Κωσταντίνος υπάρχουν πολυτελή γκαρσονιέρες από 150 ευρώ.

Συμβουλές για τη φοιτητική στέγη:

  1. Όχι πανικός, σπίτια υπάρχουν για όλους. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων.
  2. Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων...). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες σας.
  3. Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε. Αν το κόστος μίσθωσης υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
  4. Να υπογράφουν πάντοτε συμβόλαιο με τον ιδιοκτήτη της κατοικίας ή τον πληρεξούσιο του και να μην κάνουν ποτέ προφορικές συμφωνίες.
  5. Να μην προκαταβάλουν ούτε ένα ευρώ σε διάφορες δήθεν εταιρείες συμβούλων ακινήτων ή παροχής υπηρεσιών.
  6. Εάν απευθυνθούμε, σε μεσιτικό γραφείο, προσέχουμε να είναι νόμιμο. Ο μεσίτης δικαιούται αμοιβή γι' αυτό ρωτούμε ποια είναι η αμοιβή του, και καταβάλουμε την αμοιβή μόνο αν ενοικιάσουμε το σπίτι, που μας πρότεινε. Επομένως, πληρώνουμε, αφού υπογράψουμε το συμβόλαιο, με τον ιδιοκτήτη.
  7. Πριν αποφασίσουμε να υπογράψουμε συμβόλαιο, ενημερωνόμαστε, για τα κοινόχρηστα τους λογαριασμούς του σπιτιού και όλα τα έξοδα, που θα επιβαρύνουν το σπίτι, πέραν του ενοικίου.
  8. Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  9. Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
  10. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει, τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.
  11. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται, ετησίως, κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής, που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδος, για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.
  12. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει, μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα, θεωρείται ότι ανανεώνεται, για αόριστο χρόνο, όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.
  13. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει, με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.
  14. Το ενοίκιο καταβάλλεται την ημερομηνία, που έχουν συμφωνήσει ιδιοκτήτης και ενοικιαστής.
  15. Η καταβολή της εγγύησης δεν αποτελεί υποχρέωση του ενοικιαστή, που πηγάζει, από το νόμο, αλλά έχει επικρατήσει, ως μισθωτική συνήθεια.
  16. Προσοχή! Από 01.01.2008, το χαρτόσημο έχει καταργηθεί, για τις κατοικίες.

Στο επισυνημμένο αρχείο θα βρείτε τις τιμές 2016-17 για τις φοιτητικές κατοικίες

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 26 Ιουλ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.