ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες αλλαγές στα αυθαίρετα-Πώς ορίζονται τα πρόστιμα και οι… εκπτώσεις

10:02 - 23 Σεπ 2017 | Ακίνητα
Νέες αλλαγές στα αυθαίρετα-Πώς ορίζονται τα πρόστιμα και οι… εκπτώσεις
Ευνοϊκότερες διατάξεις και χαμηλότερα πρόστιμα για όσους ενταχθούν εγκαίρως στις νέες ρυθμίσεις και πρόστιμα φωτιά για όσους καθυστερήσουν, προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου περιβάλλοντος για τα αυθαίρετα.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαδικασία έκδοσης και ελέγχου οικοδομικών αδειών, ενεργοποιείται ο θεσμός της Μεταφοράς Συντελεστή Δόμησης και η εξασφάλιση Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου με τη δημιουργία Τράπεζας Δικαιωμάτων Δόμησης και Κοινόχρηστων Χώρων.

Δημιουργείται επίσης ηλεκτρονική πολεοδομική ταυτότητα δήμου, καθώς επίσης και ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, ενώ θεσπίζονται ειδικές κατηγορίες ειδικού ενδιαφέροντος και χορήγησης δικαιωμάτων υπαγωγής.

Ειδικότερα, στα 250 ευρώ, μειωμένο κατά 50%, ορίζεται το ύψος του προστίμου για αυθαίρετα μέχρι 100 τ.μ., ενώ τα πρόστιμα θα αυξάνουν κατά 10% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/6/2018, και 20% σε περίπτωση που η δήλωση κατατεθεί μετά τις 9/12/2018.

Επιπλέον μειώσεις προβλέπονται για ΑμεΑ, παλινοστούντες, ανέργους, πολυτέκνους και μακροχρόνια ανέργους, καθώς επίσης και για δικαιούχους ΚΕΑ. Μειώσεις προβλέπονται ακόμη ανάλογα με την παλαιότητα της κατασκευής και το μέγεθος της αυθαιρεσίας.

Για εξόφληση έως 8/12/2017 προβλέπεται έκπτωση 20%, ενώ μέχρι 8/6/2018, 10%. Επιπλέον, εκπτώσεις 60% προβλέπονται για έργα σεισμικής θωράκισης, ενώ 50% για έργα ενεργειακής αναβάθμισης και υπόγειους χώρους.

Μάλιστα, η τακτοποίηση των αυθαιρεσιών θα είναι προαπαιτούμενο για ενοικίαση, μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή κ.λπ., καθώς ορίζεται πλέον η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Πώς ξεκόλλησε η Ελλάδα απ`τον πάτο στον «δείκτη ελκυστικότητας ΑΠΕ»

Ανοδικά κινήθηκε φέτος η Ελλάδα και ξεκόλλησε από τον πάτο στον Δείκτη Ελκυστικότητας των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Έπειτα από χρόνια που βρισκόταν στην τελευταία 40η θέση, η χώρα μας βρέθηκε φέτος στην 32η. Αυτή η κατάταξη της χώρας μας αποτελεί την καλύτερη που έχει σημειώσει στον δείκτη από το 2013.

Η βελτίωση αυτή της θέσης της Ελλάδας στον δείκτη οφείλεται τόσο στις γενικότερες προσπάθειες βελτίωσης της ελληνικής οικονομίας, όσο και σε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες αναμένονται να βελτιώσουν την ελκυστικότητα των ΑΠΕ στη χώρα μας.

Μεταξύ άλλων, θετικά μηνύματα εκπέμπει η διάθεση νέων κονδυλίων χρηματοδότησης, τόσο από διεθνείς οργανισμούς, όσο και από την Ε.Ε. Τον Δεκέμβριο του 2016, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank - ΕΙΒ) συμφώνησε να χρηματοδοτήσει τη ΔEH Ανανεώσιμες με €85 εκατ. για την ανακατασκευή (repowering) και κατασκευή 14 αιολικών πάρκων και 4 μικρών υδροηλεκτρικών μονάδων.

Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του 2017 ανακοινώθηκε το πρόγραμμα GREF της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development - EBRD), το οποίο προβλέπει τη διάθεση €300 εκατ., τόσο για επενδύσεις σε ΑΠΕ στην Ελλάδα όσο και για τον εκσυγχρονισμό και τις επεκτάσεις των δικτύων ηλεκτρισμού.

Σε επίπεδο Ε.Ε., η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών Αερίων του Θερμοκηπίου (ETS) κατέληξε με την εισαγωγή άρθρου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την απανθρακοποίηση του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, μέσω των εσόδων εκπλειστηριασμού 20 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (με τα άμεσα έσοδα για τη χώρα να εκτιμώνται σε €400 εκατ. για τη δεκαετία 2021-­2030) για τη συγχρηματοδότηση υποδομών. Το ειδικό αυτό ταμείο φέρει ως σκοπό την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα των μη διασυνδεδεμένων νησιών, κυρίως μέσω της διασύνδεσής τους με το ηπειρωτικό δίκτυο.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι το 2016 καταγράφηκε ως η δεύτερη καλύτερη χρονιά μετά το 2010 σε εγκαταστάσεις νέων αιολικών πάρκων, με την ισχύ των νέων αιολικών πάρκων να ανέρχεται σε 238,6 MW, που αναλογεί σε αύξηση της τάξεως του 11,2% σε σχέση με το 2015. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2017 χρειαζόταν ακόμα περίπου 6,9 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ για να επιτύχει τους στόχους της για το 2020, με την εγκατεστημένη ισχύ των αιολικών να βρίσκεται μόλις στο 1/3 του αντίστοιχου στόχου. Το ρυθμιστικό πλαίσιο στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει ευνοϊκό για την περαιτέρω ανάπτυξη του αιολικού δυναμικού προς επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020.

Ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, εταίρος και επικεφαλής του τμήματος Χρηματοοικονομικών Συμβούλων της ΕΥ Ελλάδος, αναφέρει σχετικά: «Η άνοδος της Ελλάδας κατά οκτώ θέσεις στον δείκτη της ΕΥ λαμβάνει χώρα σε ένα γενικότερο πλαίσιο όπου παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. 

«Βρισκόμαστε πλέον στο σημείο όπου η χώρα φαίνεται να ανακτά σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ΑΠΕ, ειδικά στον χώρο της αιολικής ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, είναι επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούν επιπλέον επενδύσεις στον τομέα των ΑΠΕ, ώστε η Ελλάδα να πλησιάσει πιο κοντά στους συμφωνηθέντες στόχους για το 2020. Παράλληλα, γίνονται βήματα για την εκμετάλλευση του τεράστιου δυναμικού ΑΠΕ της Ελλάδας, το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει ανεκμετάλλευτο, εξαιτίας κυρίως ελλιπούς νομοθετικού πλαισίου και γραφειοκρατικών εμποδίων. Η αντιμετώπιση αυτών των αντικινήτρων μπορεί να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις σε έναν κλάδο που έχει χαρακτηρισθεί σημαντικός για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.