ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παπανάτσιου: Πώς θα γίνει η εκτίμηση των αντικειμενικών

09:44 - 05 Ιαν 2018 | Ακίνητα
Παπανάτσιου: Πώς θα γίνει η εκτίμηση των αντικειμενικών
Για τα προβλήματα που προκύπτουν σε ό,τι αφορά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τους τρόπους αντιμετώπισής τους μίλησε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Οπως εξήγησε, η φετινή διαδικασία, που επιλέχθηκε ακριβώς γιατί όλα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τον Μάρτιο, δεν θα επαναληφθεί.

Η απουσία αγοραπωλησιών ακινήτων σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια οδήγησε στην επιλογή των εκτιμητών μόνο για φέτος, είπε η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας «Στο Κόκκινο».

«Προσπαθήσαμε ψηφιακά να βάλουμε σε μία βάση πολλά στοιχεία και να τα επεξεργαστούμε, ώστε να είναι ασφαλή και να παραμείνουν τα αρχεία σε βάθος χρόνου, αλλά δυστυχώς σε πολλές περιοχές τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε μία αγοραπωλησία ακινήτου. Αυτό μας ανάγκασε να βρούμε άλλους τρόπους για να κάνουμε την εκτίμηση των νέων αντικειμενικών αξιών», είπε.

«Από πιστοποιημένους εκτιμητές»

«Σε αυτήν την περίπτωση προχωρήσαμε με τον παράγοντα άνθρωπος», συνέχισε «επειδή ο χρόνος είναι πολύ λίγος και πρέπει να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα ώστε να υπολογιστεί και ο ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς, για φέτος ο υπολογισμός θα γίνει από πιστοποιημένους εκτιμητές του υπουργείου Οικονομικών, που θα καταθέσουν σε μία βάση τις εκτιμήσεις τους».

«Θα γίνει σύγκριση με τα στοιχεία των τραπεζών και εκεί όπου έχουμε μεγάλες αποκλίσεις θα πάμε σε δευτεροβάθμια επιτροπή, που θα βλέπει αυτές τις διαφορές και με την εισήγηση εμπειρογνωμόνων θα προχωρά στον προσδιορισμό της τελικής αντικειμενικής αξίας. Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουμε τελειώσει», όπως εκτίμησε.

Σημείωσε πάντως ότι «αυτό θα γίνει μόνο για φέτος, στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με τις επιτροπές που έχουμε νομοθετήσει και με τα στοιχεία που θα μπαίνουν στο ψηφιακό σύστημα, είναι μία διαδικασία που θα έχει διάρκεια, όχι κάτι που τελειώνει».

Εξάλλου, για τον φετινό ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να ολοκληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις. «Ακόμη και αν γίνει νωρίτερα, θα υπάρχουν πιο πολλές δόσεις», είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.