ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε Κτηματολόγιο και Υποθηκοφυλακεία

12:39 - 09 Ιαν 2018 | Ακίνητα
Πολυνομοσχέδιο: Τι αλλάζει σε Κτηματολόγιο και Υποθηκοφυλακεία
Με το πολυνομοσχέδιο προτείνεται η σύσταση ενός νέου δημόσιου και αυτοχρηματοδοτούμενου φορέα με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο», υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος θα είναι αρμόδιος για την ολοκλήρωση των έργων κτηματογράφησης και για την καταχώριση και δημοσιότητα των δικαιωμάτων των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας, μέσω της τήρησης και ενημέρωσης του συστήματος του ενιαίου αποδεικτικού κτηματολογίου.

Μέχρι την έναρξη λειτουργίας του συστήματος του κτηματολογίου σε όλη την επικράτεια, ο νέος φορέας θα αναλάβει και την αρμοδιότητα της καταχώρισης των δικαιωμάτων βάσει του συστήματος υποθηκών και μεταγραφών, δηλαδή του έργου που επιτελείται μέχρι σήμερα από τα Υποθηκοφυλακεία.

Παρά τις αντιδράσεις τόσο των Υποθηφυλάκων αλλά και των μέχρι σήμερα έμμισθων δικηγόρων της Κτηματολόγιο ΑΕ, σύμφωνα με την κυβέρνηση, σκοπός της προτεινόμενης μεταρρύθμισης είναι η άμεση θέσπιση ενός ορθολογικού και ενιαίου τρόπου οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων, σχετικά με τον τρόπο καταχώρισης και δημοσιότητας των δικαιωμάτων, και τον τρόπο υπολογισμού και είσπραξης των τελών, ο οποίος θα διασφαλίζει υψηλή ποιότητα παροχής υπηρεσιών και ασφάλεια των συναλλαγών, ήδη πριν την ολοκληρωτική μετάβαση στο καθεστώς του κτηματολογίου, μέσω της σταδιακής και ελεγχόμενης  μετάβασης σε μια αποκεντρωμένη δομή.

Τα βασικότερα σημεία του ΣχΝ της αρμοδιότητάς του ΥΔΔΑΔ είναι τα ακόλουθα:

  • Ο Φορέας υπεισέρχεται ως καθολικός διάδοχος στη θέση της ΕΚΧΑ Α.Ε. και αυτοδικαίως στο σύνολο των πάσης φύσεως αρμοδιοτήτων, δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και λοιπών εννόμων σχέσεων της ΕΚΧΑ Α.Ε. (ά. 1 παρ. 4).
  • Η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων, των Κτηματολογικών Γραφείων και των θέσεων, γίνεται σταδιακά εντός είκοσι τεσσάρων  (24) μηνών, κατ’ ανώτατο όριο, από την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος νόμου, με αντίστοιχες αποφάσεις του Δ.Σ του Φορέα, κατόπιν εισήγησης του Γενικού Διευθυντή. Κατά το διάστημα αυτό, οι Προϊστάμενοι των έμμισθων Υποθηκοφυλακείων και οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες υποχρεούνται να χορηγούν προς το Φορέα όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη μεταφορά της άσκησης αρμοδιότητας, (λ.χ. στοιχεία που αφορούν το προσωπικό, τον εξοπλισμό, τις μισθώσεις ακινήτων, κ.λπ.) κατόπιν αιτήματος του Φορέα και εντός εύλογης προθεσμίας που ορίζεται στο σχετικό αίτημα. (ά. 1 παρ. 7).
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ)  αποτελείται από επτά μέλη. Τα μέλη του Δ.Σ επιλέγονται και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τρία από τα μέλη του Δ.Σ., στα οποία δεν περιλαμβάνεται  ο Πρόεδρος, επιλέγονται και υποδεικνύονται για διορισμό στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ( ά. 3 παρ. 1).
  • Ο Φορέας αποδίδει ποσό από τα έσοδά του στο ΤΑ.Χ.ΔΙ.Κ. ως επιχορήγηση, για την επίτευξη των σκοπών του (ά. 8 παρ.3).
  • Οι φορείς της κεντρικής διοίκησης απαλλάσσονται από την καταβολή τελών. Ειδικότερες διατάξεις που ισχύον έως σήμερα για την απαλλαγή από την καταβολή, ή την καταβολή μειωμένων, παγίων και αναλογικών τελών διατηρούνται. (ά. 10).

Συστήνονται Κτηματολογικά Γραφεία του Φορέα ως εξής:

1)      Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, με έδρα την Κομοτηνή.

2)      Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

3)      Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

4)      Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, με έδρα την Κοζάνη.

5)      Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, με έδρα τα Ιωάννινα.

6)      Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, με έδρα τη Λάρισα.

7)      Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, με έδρα την Πάτρα.

8)      Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, με έδρα τη Λαμία.

9)      Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, με έδρα την Αθήνα.

10)  Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, με έδρα το Κορωπί.

11)  Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, με έδρα τον Πειραιά.

12)  Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, με έδρα την Τρίπολη.

13)  Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη.

14)  Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, με έδρα την Ερμούπολη.

15)  Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο

16)  Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, με έδρα τη Ρόδο και

17)  Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, με έδρα την Κέρκυρα.

Εντός είκοσι τεσσάρων (24) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος, σε κάθε Κτηματολογικό Γραφείο συστήνονται Υποκαταστήματα, ως εξής:

α) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης, τα Υποκαταστήματα Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης(5).

β) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλονίκης, τα Υποκαταστήματα Καλαμαριάς και  Λαγκαδά (2).

γ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κεντρικής Μακεδονίας, τα Υποκαταστήματα Βέροιας,   Κιλκίς, Έδεσσας, Γιαννιτσών, Κατερίνης, Σερρών και Πολυγύρου (7).

δ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Μακεδονίας, τα Υποκαταστήματα Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Εορδαίας (4).

ε) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηπείρου, τα Υποκαταστήματα Άρτας,  Ηγουμενίτσας και Πρέβεζας, (3).

στ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Θεσσαλίας, τα Υποκαταστήματα Τυρνάβου,  Καρδίτσας, Βόλου,  Σκιάθου και Τρικάλων (5).

ζ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δυτικής Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Αιγιαλείας Αιγίου, Μεσολογγίου, Αγρινίου, Πύργου και Αμαλιάδας (5).

η) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Στερεάς Ελλάδας, τα Υποκαταστήματα Λιβαδειάς, Θήβας, Χαλκίδας, Καρπενησίου και Άμφισσας (5).

θ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, τα Υποκαταστήματα Χαλανδρίου, Περιστερίου,  Ηλιουπόλεως και Καλλιθέας (4).

ι) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Αττικής, τα Υποκαταστήματα Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Αχαρνών, Νέας Ιωνίας, Ελευσίνας και Μαραθώνα, (6).

ια) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πειραιώς και Νήσων, τα Υποκαταστήματα Γλυφάδας και Παλαιού Φαλήρου(2).

ιβ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Πελοποννήσου, τα Υποκαταστήματα,  Ναυπλίου, Κορίνθου, Σπάρτης, Καλαμάτας και Κυπαρισσίας (5).

ιγ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Βορείου Αιγαίου, τα Υποκαταστήματα Χίου, Ικαρίας, Σάμου, και Λήμνου (4).

ιδ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κυκλάδων, τα Υποκαταστήματα Άνδρου,  Θήρας, Τήνου,  Μήλου,   Μυκόνου, Νάξου και Πάρου (7).

ιε) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Κρήτης, τα Υποκαταστήματα Ρεθύμνου,  Χανίων και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, (3).

ιστ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Δωδεκανήσου, τα Υποκαταστήματα Καλύμνου,  Πάτμου, Καρπάθου, Κώ και Λέρου (5).

ιζ) Στο Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, τα Υποκαταστήματα Λευκάδας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας-Ιθάκης (3).

Ειδικότερα, ο ρυθμός κατάργησης των άμισθων υποθηκοφυλακείων, όπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του Νόμου, υπολογίζεται ως εξής:

 

Αριθμός καταργούμενων  Άμισθων Υποθηκοφυλακείων

Ιούνιος 2018

 10

Σεπτέμβριος 2018

 20

Δεκέμβριος  2018

 30

Μάρτιος 2019

 60

Ιούνιος 2019

 70

Σεπτέμβριος 2019

 70

Δεκέμβριος  2019

 67

ΣΥΝΟΛΟ

 357

Στο Φορέα συστήνονται ενενήντα δύο (92) οργανικές θέσεις Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων τους, κατηγορίας ΠΕ, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Οι θέσεις αυτές καλύπτονται με διορισμό, για θητεία πέντε ετών, με δυνατότητα ανανέωσης ύστερα από προκήρυξη και ειδικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ (ά. 15 16 και 17 του ν. 2190/1994).  Κατά τη διάρκεια της θητείας τους αναστέλλεται η άσκηση του δικηγορικού ή συμβολαιογραφικού λειτουργήματος. Για την επιλογή και τοποθέτηση στις θέσεις ευθύνης απαιτούνται σωρευτικά τα ακόλουθα προσόντα:

α) Τίτλος σπουδών Τμήματος Νομικής,

β) Καλή γνώση μίας τουλάχιστον εκ των γλωσσών Αγγλικής, Γαλλικής ή Γερμανικής και γ) Άσκηση δικηγορικού ή συμβολαιογραφικού λειτουργήματος, ή προϋπηρεσία στη νομική διεύθυνση ή σε νομικό τμήμα Κτηματολογικού Γραφείου του Φορέα, για δεκαπέντε έτη συνολικά.

Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι θέσεις των προϊσταμένων, καλύπτονται ως εξής:

α) από τους Προϊσταμένους (όπου αυτοί ελλείπουν, από τους νόμιμους αναπληρωτές τους) των καταργούμενων εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, εφόσον δεν έχουν υποβάλει αίτηση μετάταξης, και β) από τους ειδικούς άμισθους Υποθηκοφύλακες, εφόσον υποβάλουν στο Φορέα σχετική αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την πρόσκληση του επόμενου εδαφίου.

Όσοι από τους Υποθηκοφύλακες δεν υποβάλλουν αίτηση διορισμού στις θέσεις της παραγράφου 1, επαναδιορίζονται ως δικηγόροι στο Πρωτοδικείο στο οποίο ήταν δικηγόροι πριν από το διορισμό τους ως Υποθηκοφύλακες ή διορίζονται ως συμβολαιογράφοι, σε κενή θέση στην έδρα του ειρηνοδικείου της περιφέρειας του εφετείου όπου υπηρετούσαν, εφόσον είχαν καταλάβει θέση υποθηκοφύλακα κατόπιν επιτυχίας τους σε σχετικό διαγωνισμό.

Από τους 62 δικηγόρους με έμμισθη εντολή της ΕΚΧΑ ΑΕ μεταφέρονται στις προβλεπόμενες στον παρόντα νόμο 12 δικηγόροι με έμμισθη εντολή, κατόπιν συνεκτίμησης: αα) 40% για τα έτη προϋπηρεσίας στην ΕΚΧΑ ΑΕ και τα νομικά πρόσωπα τα οποία διαδέχθηκε, ββ) 40% για τον αριθμό παραστάσεων ως πληρεξούσιοι της ΕΚΧΑ Α.Ε και γγ) 20% για τη συνέντευξη.

Δικηγόροι με έμμισθη εντολή της ΕΚΧΑ ΑΕ οι οποίοι δεν μεταφέρονται στις ως άνω θέσεις μεταφέρονται αυτοδίκαια στον Φορέα ως ΠΕ Νομικής, εκτός εάν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δηλώσουν με αίτηση τους ότι δεν επιθυμούν τη μεταφορά, οπότε καταβάλλεται σχετική αποζημίωση (ά. 46  του ν. 4194/2013). 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:43 - 09 Ιαν 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.