ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δύο εναλλακτικές της κυβέρνησης για να... ρεφάρει τις αντικειμενικές

07:23 - 28 Μαρ 2018 | Ακίνητα
Δύο εναλλακτικές της κυβέρνησης για να... ρεφάρει τις αντικειμενικές
Η ανατίμηση στο 60% των ζωνών που προέκυψε από τις νέες αντικειμενικές έχει δημιουργήσει σοβαρό πονοκέφαλο στο κυβερνητικό επιτελείο, που αναζητά λύσεις για να αποφύγει τις επικρίσεις. Ποια σενάρια έχουν πέσει στο τραπέζι.

Το γεγονός ότι οι αντικειμενικές συνδέονται με τον ΕΝΦΙΑ είναι ασφαλώς το μεγάλο πρόβλημα για την κυβέρνηση, που τα προηγούμενα χρόνια αφού δεν κατάφερε να καταργήσει τον φόρο στα ακίνητα, όπως είχε υποσχεθεί, προσπαθούσε να πείσει πως μειώνει το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες, ιδιαίτερα των μικρών ακινήτων, αλλά και των πιο «φτωχών» περιοχών της χώρας.

Με τις νέες αντικειμενικές, όμως, «χάνεται» και αυτό το αφήγημα, καθώς στο 60% των περιοχών υπάρχει αύξηση των τιμών, γεγονός που σημαίνει και αύξηση στους φόρους.

Οι δύο εναλλακτικές                

Για το λόγο αυτό στο τραπέζι έχουν πέσει δύο εναλλακτικές προτάσεις που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις ανατιμήσεις.

Η μία πρόταση είναι να καθυστερήσει η επίσημη ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση θα κερδίσει χρόνο και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα υπολογιστεί με βάση τις ισχύουσες τιμές κι όχι τις νέες.Έτσι, θα βεβαιωθούν και πάλι 3,2 δις ευρώ για να εισπραχθούν τα 2,65 δις που προβλέπει ο προϋπολογισμός και οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Θα πρέπει, όμως, να δώσουν το «ok» και οι θεσμοί.

Μία τέτοια επιλογή θα ήταν, ωστόσο, ένα «μπάλωμα» και όχι μία πραγματική λύση.

Η δεύτερη πρόταση που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι να υπάρξει η παρέμβαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που θα επεξεργαστεί εκ νέου τις αντικειμενικές αξίες.

Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε και από τον αρχικό σχεδιασμό. Η συγκεκριμένη επιτροπή, που, όπως έχει ανακοινωθεί θα αποτελείται από τρία άτομα, θα έχει συνεργασία με άλλη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από εκτιμητές, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος, επιμελητηρίων κ.τ.λ., ώστε να καταλήξει στο τελικό ύψος των νέων τιμών ζώνης.

Εκτιμάται, ότι οι αυξήσεις από το 60% των ζωνών που είναι σήμερα, μπορεί να περιοριστούν στο 30%. Οι τελικές αποφάσεις ανήκουν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, κα. Κατερίνα Παπανάτσιου, που ασχολείται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το δεύτερο σενάριο είναι αυτό που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, εκτός αν υπάρξει τόσο μεγάλη πίεση χρόνου, που οδηγήσει στην εύκολη λύση της… παράτασης, που πιθανότατα θα εξυπηρετήσει την κυβέρνηση, σε περίπτωση που προχωρήσει σε εκλογές το φθινόπωρο του 2018.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.