ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τιμές ακινήτων: Εντυπωσιακή αύξηση στην Αθήνα, πτώση στην υπόλοιπη Ελλάδα!

16:52 - 10 Απρ 2018 | Ακίνητα
Τιμές ακινήτων: Εντυπωσιακή αύξηση στην Αθήνα, πτώση στην υπόλοιπη Ελλάδα!
Ενόψει της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον (20-22 Απριλίου), το Ταμείο δημοσίευσε την έκθεσή του για τη Χρηματοπιστωτική Σταθερότητα, στην οποία μεταξύ άλλων δίνει στοιχεία σχετικά με τις τιμές των ακινήτων παγκοσμίως. Αυτά παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Αθήνα είναι μία από τις πόλεις στην οποία καταγράφηκε σημαντική αύξηση των τιμών την περίοδο 2013-2017.

Συνολικά ερευνήθηκαν 40 χώρες και 44 πόλεις ανά τον κόσμο και η Αθήνα βρίσκεται στη 13η θέση της σχετικής λίστας.

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο την περίοδο 2013-2017 η ετήσια πραγματική άνοδος στις τιμές ακινήτων στην Αθήνα ξεπερνά το 5%. Η μεγαλύτερη αύξηση παγκοσμίως καταγράφεται στη Σαγκάη, ενώ ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ η ισχυρότερη άνοδος καταγράφεται στο Ταλίν, τη Στοκχόλμη, την Κοπεγχάγη και το Δουβλίνο.

Η μεγάλη διαφορά της Ελλάδας σε σχέση με τα παραπάνω κράτη είναι ότι καταγράφεται άνοδος τιμών στην πρωτεύουσα όταν στο σύνολο της επικράτειας υπάρχει κατάρρευση τιμών.

Συνολικά στη χώρα, η μέση μείωση της αξίας των ακινήτων την περίοδο 2013-2017 ξεπερνά το 5%. Μεγαλύτερη μείωση στις τιμές από αυτή της Ελλάδος καταγράφεται μόνο στη Ρωσία.

Υπάρχει εξήγηση

Η έρευνα εξηγεί και τους λόγους που η Αθήνα βγήκε κερδισμένη σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, που οι αγοραπωλησίες ακινήτων "πάγωσαν", τόσο λόγω της κρίσης, όσο και λόγω των capital controls.

Όπως σημειώνει το ΔΝΤ, στην αθηναϊκή αγορά ακινήτων παρατηρήθηκε μεγάλη διείσδυση των ιστοσελίδων βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Σε συνδυασμό με την αύξηση του τουρισμού, σε πολλές περιοχές οι τιμές αυξήθηκαν, όπως η περιοχή Μακρυγιάννη και το Κουκάκι.

Πάντως, σημειώνεται πως η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Αθήνα, που όπως είπαμε άγγιξε το 5%, δεν ήταν αρκετή για να αντιστρέψει την πτώση των τιμών στην υπόλοιπη χώρα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.