ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνές ομολογιακό δάνειο εκδίδει μέχρι τον Ιούνιο η Εθνική Πανγαία

07:45 - 24 Απρ 2018 | Ακίνητα
Διεθνές ομολογιακό δάνειο εκδίδει μέχρι τον Ιούνιο η Εθνική Πανγαία
Θέμα μερικών εβδομάδων είναι η έκδοση διεθνούς ομολογιακού δανείου της τάξεως των 250-300 εκατ. ευρώ από την "Εθνική Πανγαία", καθώς η εταιρία παραμένει υποδανεισμένη και πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα αντληθέντα κεφάλαια για νέες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα το α΄' τρίμηνο του 2018 η εταιρία έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ ενώ το καθαρό μέρισμα που θα διανείμει προς τους μετόχους της και ξεκινά η καταβολή του στις 14 Μαϊου 2018 ανέρχεται στο 0,13 ευρώ ανά μετοχή(καθαρό).  Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εισηγμένης, κ. Αριστοτέλη  Καρυτινό, μεταξύ των επενδυτικών προτάσεων που εξετάζονται αυτήν την περίοδο περιλαμβάνεται και ο πολλά υποσχόμενος κλάδος των κατοικιών που προορίζονται για τουριστική εκμετάλλευση, είτε στην Αττική είτε σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, με έμφαση στην πολυτέλεια του προσφερόμενου προϊόντος.

Παράλληλα, η εταιρεία βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση νέων συμφωνιών αγοράς ακινήτων σε κλάδους όπως τα σούπερ μάρκετ και τα logistics.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία έχει εισέλθει και στον κλάδο της φοιτητικής στέγης, καθώς έχει εκμισθώσει στην Dimand Real Estate ακίνητο στην Πάτρα, ενώ ανάλογες κινήσεις εξετάζονται αυτό το διάστημα και σε άλλες πόλεις με έντονη παρουσία φοιτητών. Οπως τονίζει ο κ. Καρυτινός, «πρόκειται για μια αγορά με τεράστια ζήτηση, χωρίς να υπάρχει καθόλου προϊόν, το αντίθετο μάλιστα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντική η ανάπτυξη ενός βιώσιμου προϊόντος, που να προσφέρεται σε ανταγωνιστικό κόστος προς τους φοιτητές». Κατά τη διάρκεια του 2017, η Πανγαία, μεταξύ άλλων, προχώρησε στην απόκτηση πέντε εμπορικών ακινήτων (σούπερ μάρκετ), συνολικής επιφάνειας 87.000 τ.μ., αντί συνολικού ποσού 71 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τέσσερα καταστήματα βρίσκονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λ. Μαραθώνος (Γέρακας), τη Λ. Αθηνών (Αθήνα), τη Λ. Πέτρου Ράλλη (Αγ. Ιωάν. Ρέντης) και την Πάτρα.

Πρόκειται για πρώην καταστήματα Carrefour, τα οποία ανήκαν σε ξένο θεσμικό επενδυτή και πλέον μισθώνονται από τον όμιλο Σκλαβενίτη. Είναι συνολικής επιφάνειας 75.000 τ.μ. και κόστισαν 47 εκατ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Πανγαία σήμερα αξίζει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ και αποτελείται από περισσότερα από 338 εμπορικά ακίνητα, τα οποία είναι κυρίως γραφεία και καταστήματα. Ταυτόχρονα οι επενδύσεις έρχονται και σε μια εποχή που στον βασικό της μέτοχο, την Invel Real Estate εισήλθαν δύο σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές, η Castlelake και η Coller Capital. Οι νέοι επενδυτές έχουν αποκτήσει έμμεσο ποσοστό στην Πανγαία 49% και μαζί με την York Capital Management η οποία ήταν ήδη μέλος της κοινοπραξίας που συστάθηκε από την Invel για την αρχική απόκτηση το 2013 έχουν μερίδιο συμμετοχής 65,49%.

Ανέστης Ντόκας 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:51 - 23 Απρ 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.