ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στην τελική ευθεία τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ

08:10 - 28 Αυγ 2018 | Ακίνητα
Στην τελική ευθεία τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ
Στα σκαριά βρίσκεται η ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ και οι 7,4 εκατ. ιδιοκτήτες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα έως την καταβολή της πρώτης δόσης.

Αναλυτικότερα, ο φόρος «σπάει» σε πέντε δόσεις και η καταβολή του θα ξεκινήσει από το τέλος Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου, ενώ οι φορολογούμενοι έχουν επιλογή να προκαταβάλλουν το φόρο με την πιστωτική τους κάρτα και να βάλουν το ποσό σε 12 άτοκες δόσεις, αντί για 5 που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών.

Τη δυνατότητα αυτή προσφέρουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Υπολογίζοντας τον ΕΝΦΙΑ

Ο υπολογισμός του φετινού ΕΝΦΙΑ έχει γίνει με βάση τις νέες τιμές ζώνης των ακινήτων που ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου, τις αλλαγές στην κλίμακα του κύριου φόρου, όπου διευρύνθηκε το πρώτο κλιμάκιο από τα 500 στα 550 ευρώ και το τρίτο κλιμάκιο από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ και το αυξημένο κατά 50.000 ευρώ αφορολόγητο όριο του συμπληρωματικού φόρου που ανήλθε από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν αυξήσεις από μερικά ευρώ έως και μερικές εκατοντάδες ευρώ. Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς και σε περιοχές όπου το Airbnb έχει ανεβάσει τις τιμές πώλησης των ακινήτων.

Περίπου 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται κυρίως για ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αλλά και σε πολύ ακριβές περιοχές.

Περίπου 4,2 εκατ. ιδιοκτήτες δεν θα δουν καμία μεταβολή στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος.

Όσοι φορολογούμενοι αισθανθούν πως ο τελικός λογαριασμός του φόρου ακινήτων τους αδικεί και μπορούν να το τεκμηριώσουν, έχουν καλές πιθανότητες να δικαιωθούν.

Για να το κάνουν όμως θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή και να πληρώσουν το 50% του φόρου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.