ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι εισόδημα αφήνει το Airbnb στα νοικοκυριά;

09:12 - 25 Οκτ 2018 | Ακίνητα
Τι εισόδημα αφήνει το Airbnb στα νοικοκυριά;
Στο ποσό των 750 εκατ. ευρώ ανήλθε η επίδραση της πλατφόρμας βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων Airbnb στην ελληνική οικονομία το 2017, όπως τόνισε η υπεύθυνη πολιτικής της γνωστής ηλεκτρονικής πλατφόρμας Σοφία Γκιούσου στο πλαίσιο των εργασιών της ημερίδας του Δήμου Αθηναίων «Δια-μοιράζοντας την Τουριστική Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε μόνο στην Αθήνα τα ακίνητα που είναι καταχωρισμένα στην πλατφόρμα της Airbnb ανέρχονται σε 7.000. Όπως εξήγησε, από τα στοιχεία της εταιρείας προκύπτει πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων καταγράφουν κατά μέσο όρο 37 διανυκτερεύσεις στο κάθε ακίνητο ενώ το τα έσοδά τους κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 3.000 Ευρώ σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα μιλώντας στην ημερίδα ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής επανέλαβε ότι η προθεσμία εγγραφής λήγει στο τέλος Νοεμβρίου, τονίζοντας ότι οι μέχρι στιγμής εγγραφές φθάνουν τις 15.000 για όλη τη χώρα.

Πόλη του Airbnb η Θεσσαλονίκη

Σε ένα γενικότερο κλίμα κριτικής για τις πλατφόρμες της οικονομίας διαμοιρασμού αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του  αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων της Θασσαλονίκης, Σπύρου Πέγκα, που ουσιαστικά ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη ευνοήθηκε ως προορισμός από το φαινόμενο Airbnb.  Η Θεσσαλονίκη, όπως ανέφερε, ήταν πρακτικά εκτός του ευρωπαϊκού τουριστικού χάρτη μέχρι την εποχή που η χώρα εισέρχονταν στην εποχή των Μνημονίων. Σημείωσε ότι το 2010 η πόλη είχε να επιδείξει 1,2 εκατ. διανυκτερεύσεις από τις οποίες το 75% είχε πραγματοποιηθεί από Έλληνες. Η  νέα διοίκηση του Δήμου υπό τον Γιάννη Μπουτάρη έθεσε τον ανάδειξη της πόλης σε τουριστικό προορισμό ως απόλυτη προτεραιότητα και μονόδρομο για την οικονομική ανασυγκρότησή της. Στο πλαίσιο αυτό η οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy) και ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως η Airbnb αποτέλεσαν βασικούς μοχλούς για την προσέλκυση τουριστικής κίνησης υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σήμερα η Θεσ/νίκη μετράει 2.500 κατοικίες που νοικιάζονται μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω, κυρίως, της Airbnb αποφέροντας στους ιδιοκτήτες ή διαχειριστές τους μέσο έσοδο της τάξης των 340 ευρώ, σύμφωνα με τον Σπ. Πέγκα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, μάλιστα, τα καταλύματα τύπου Airbnb αιμοδοτούν την οικονομία της πόλης με 1,34 εκατ. ευρώ ανά μήνα.

Ο υπερτουρισμός και οι κίνδυνοι

Πάντως τα φορτία που δέχονται οι υποδομές από τν οικονομία διαμοιρασμού είναι μεγάλα, ειδικά σε ώριμους τουριστικούς προορισμούς. Ενδεικτικά ήταν όσα είπε ο Δήμαρχός της Σαντορίνης Αναστάσιος-Νικόλας Ζώρζος, που έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς οι πλατφόρμες προσθέτουν άλλο ένα 25% στις αφίξεις σε ένα νησί που φτάνει τα όρια του τουριστικού κορεσμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η χρυσή κοκότα κινδυνεύει να πάψει να γεννά αβγά!». Η Σαντορίνη, είπε, έχει έκταση 76 τ.χλμ και, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 15.550 μόνιμους κατοίκους. Σήμερα ξεπερνάει του 25.000 ανθρώπους που ζουν μόνιμα στο νησί που αντιστοιχεί σε μια πυκνότητα 329 κατοίκων ανά τ.χλμ.

Η προσοδοφόρα θέα της Καλντέρας είχε ως αποτέλεσμα να λειτουργούν σήμερα στο νησί 60.000 κλίνες σε ξενοδοχειακά καταλύματα, 12.500 κλίνες σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και 23.000 κλίνες σε παραθεριστικές κατοικίες.

Το νησί δέχεται, πλέον, περισσότερους από 1,7 εκατ. επισκέπτες που φθάνουν σε αυτό με αεροπλάνα και πλοία πραγματοποιώντας πάνω από 5,5 εκατ. διανυκτερεύσεις. Έξι χρόνια πριν (2012), η Σαντορίνη υποδεχόταν λιγότερους από τους μισούς τουρίστες (750.000 αφίξεις) και μετρούσε 3,3 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Σ’ αυτούς θα πρέπει να προσθέσει κανείς περίπου 850.000 ημερήσιους επισκέπτες που φθάνουν στο νησί με κρουαζιερόπλοια, αυξάνοντας κατά 10.000-15.000 τους ανθρώπους που κινούνται κάθε μέρα πάνω στο νησί.

Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Θήρας, είναι να φιλοξενούνται καθημερινά στο νησί περί τις 100.000 ανθρώπους σε μια τουριστική περίοδο που ξεκινά τον Απρίλιο και η περίοδος αιχμής της διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο. Ακόμα και το χειμερινό τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου, όπως εξήγησε, το νησί υποδέχεται περισσότερους από 25.000 επισκέπτες.

Έτσι, αναπόφευκτα, οι υποδομές, σύμφωνα με το δήμαρχο Σαντορίνης παρά τις επενδύσεις ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν γίνει τα τελευταία 7 χρόνια, δεν επαρκούν. Ενδεικτικό της επιβάρυνσης των υποδομών και των ελλείψεων που έχουν δημιουργηθεί  στο νησί είναι το γεγονός πως από το 2012 μέχρι το 2017 η κατανάλωση νερού αυξήθηκε 60,44%, η κατανάλωση ενέργειας έφθασε από 32 MWh στις 52 MWh ενώ τα σκουπίδια αυξήθηκαν από τους 15.000 τόνους σε 40.000 τόνους…

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.