ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς

09:50 - 04 Δεκ 2018 | Ακίνητα
Παζάρια για τα όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς
Πρόταση για μείωση του ορίου προστασίας από πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας στα 100.000 ευρώ από 180.000 που είναι σήμερα φαίνεται ότι έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης, θεσμών, τραπεζών για την αναμόρφωση του Νόμου – Κατσέλη – Σταθάκη. Πιο συγκεκριμένα ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank μιλώντας στο συνέδριο που διοργάνωσε χτες το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο και ο Economist στο Βερολίνο, ανέφερε ότι οι τράπεζες έχουν προτείνει να μειωθεί το όριο κάτω από τις 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι μέχρι και το τέλος του χρόνου η νομοθεσία προστατεύει ακίνητα αξίας από 180.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ως 280.000 ευρώ για πολύτεκνες οικογένειες. Σε εξέλιξη πάντως είναι μια έντονη διαπραγμάτευση για την παράταση του Νόμου Κατσέλη Σταθάκη με κύριο στόχο την απελευθέρωση κόκκινων δανείων που εκτιμάται ότι μπορεί να αξιοποιηθούν από καθεστώς προστασίας.

Πάντως με τις πιέσεις που ασκούν οι θεσμοί και οι εποπτικοί μηχανισμοί των τραπεζών εντείνονται οι διαδικασίες πλειστηριασμών από τις τράπεζες. Έτσι την Τετάρτη είναι προγραμματισμένοι 717 πλειστηριασμοί, την άλλη Τετάρτη προβλέπεται να γίνουν 1.011 και ως το τέλος του α’ εξαμήνου του 2019 προγραμματίζονται συνολικά 24.941.

Πάντως χτες στο πλαίσιο του Συνεδρίου του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου και του Economist τονίστηκε η ανάγκη απομείωσης των κόκκινων δανείων. Ο Hubbert Vannier, Επικεφαλής Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, Deutsche Bank ανέφερε ότι «τα τεστ αντοχής για τον τραπεζικό τομέα κατέδειξαν το 2018 ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ καλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ βελτίωσαν σημαντικά τη ρευστότητά τους, με απομείωση της έκθεσής τους στον ELA και άνοδο των καταθέσεων. Το πλαίσιο για τη διαχείριση των NPEs είναι ολοκληρωμένο, ωστόσο οι τράπεζες θα πρέπει να εστιάσουν με μεγαλύτερη ένταση στους στόχους απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων υποχρεώσεων, όπως αυτοί τέθηκαν από τις εποπτικές αρχές.

Ο Γιώργος Τριανταφύλλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Υπηρεσίες Επενδυτικής Τραπεζικής, Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Goldman Sachs  ανέφερε ότι «τα τελευταία τρία χρόνια, οι ελληνικές τράπεζες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση των χρόνιων προκλήσεων του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ικανότητά τους να παρέχουν βιώσιμες λύσεις. Οι συστημικές τράπεζες διαπραγματεύονται σήμερα μέρος της αξίας, με την οποία ο τομέας ανακεφαλαιώθηκε το 2015, εν μέσω ανησυχιών σχετικά με τις προβλέψεις των μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Ταυτόχρονα, η μείωση των κεφαλαιακών αποθεμάτων και του σχηματισμού ανόμοιων οργανικών κεφαλαίων περιορίζουν την ικανότητα των τραπεζών να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των ΝΡΕ και να στραφούν προς την παροχή της απαραίτητης ρευστότητας για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης».

Τα κόκκινα στεγαστικά

Σύμφωνα πάντως μα τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας  το 2007, δηλαδή λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση,, τα “κόκκινα” στεγαστικά δάνεια ήταν μόλις 2,2 δισ ευρώ, δηλαδή μόλις στο 3,9% του συνόλου των στεγαστικών δανείων. Σήμερα από τα 60 δισ ευρώ των στεγαστικών δανείων, το 44,3%, δηλαδή περίπου 27,5 δισ ευρώ, είναι προβληματικά.

Μάλιστα, το ποσοστό για τα στεγαστικά δάνεια  καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους διαμορφώνεται  σε  74,1%.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.