ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS: Ανακάμπτει σταδιακά η ελληνική αγορά ακινήτων

17:58 - 08 Φεβ 2019 | Ακίνητα
DBRS: Ανακάμπτει σταδιακά η ελληνική αγορά ακινήτων
Ανακάμπτει η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση «οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν οριακά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2018, για πρώτη φορά μετά το 2008». Ο οίκος εκτιμά πως η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς θα είναι σταδιακή, λόγω των πιεσμένων απο την φορολογία νοικοκυριών, των υποτονικών χορηγήσεων στεγαστικών δανείων, της επιδείνωσης των δημογραφικών στοιχείων και της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

«Ο ρυθμός της ανάκαμψης θα βασισθεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, στη μείωση της ανεργίας, στη διάρκεια της ανάπτυξης και την απλοποίηση του του φορολογικού καθεστώτος», σημειώνει ο οίκος και προσθέτει «οι αγορές χρέους είναι επισης πιθανό να ωφεληθούν, καθώς η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς στηρίζει καλύτερες επιδόσεις των στεγαστικών δανείων και των καλυμμένων ομολόγων».

 

Σύμφωνα με τον οίκο, ανασταλτικός παράγοντας για την ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς είναι η αυξημένη φορολογία της περιουσίας. «Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και η πιο αποτελεσματική είπραξη των φόρων έχουν αυξήσει τα έσοδα αλλά έχουν αυξήσει και το κόστος της ιδιοκτησίας κατοικίας», αναφέρει. Ωστόσο, προσθέτει, «η στεγαστική αγορά πιθανόν να έχει ήδη απορροφήσει την αρνητική επίπτωση των πρόσφατων αλλαγών».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.