ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΝ: Τι σχεδιάζει για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, μεταφορά συντελεστή και κτηματογράφηση;

12:35 - 13 Σεπ 2019 | Ακίνητα
ΥΠΕΝ: Τι σχεδιάζει για «τακτοποίηση» αυθαιρέτων, μεταφορά συντελεστή και κτηματογράφηση;
Τράπεζα γης, επαναθέσμιση του μέτρου της μεταφορά του συντελεστή δόμησης, επέκταση της διαδικασίας καθορισμού των χρήσεων γης στις δημοτικές ενότητες που σήμερα είναι μόλις στο 20% των δημοτικών ενοτήτων, αλλά και παρεμβάσεις ώστε να συνεχιστεί με γρηγορότερους ρυθμούς η διαδικασία υποβολής δηλώσεων πολιτών στο Κτηματολόγιο που επίσης είναι σε ορισμένες περιοχές πολύ αργή (η συμμετοχή στα προγράμματα της νέας γενιάς κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16), κυμαίνεται από 3% έως 80% ανάλογα την περιοχή) είναι οι βασικοί στόχοι της ηγεσίας του Υπ. Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου σε επίπεδο χωροταξίας.

Σε σχέση με ενδεχόμενη παράταση για την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων το υπουργείο τηρεί «σιγή ιχθύος» λέγοντας ότι «οι πολίτες θα ενημερωθούν πριν τη λήξη της υφιστάμενης προθεσμίας» τροφοδοτώντας σχόλια περί νέας παράτασης.

Αναφορικά με τη μεταφορά του συντελεστή δόμησης από το υπουργείο τονίζουν ότι θα πρέπει να «υπάρξει ένας εύλογος αριθμός περιοχών όπου θα μπορεί να εφαρμοστεί το μέτρο ώστε να έχει νόημα» ενώ τονίζουν ότι θα υπάρξουν μνείες, όπως στο παρελθόν ώστε να υπάρξει κίνητρο μέσα από αυτή τη δράση π.χ. για ανακαίνιση ιστορικών κτηρίων, πολεοδομική ανάταξη περιοχών κτλ.  Παράλληλα σε σχέση με τις χρήσεις γης όπου η πλειοψηφία των δήμων της χώρας δεν έχει κάνει τίποτα η νέα ηγεσία φιλοδοξεί ότι μέσα από τη συνεργασία με τις τοπικές αρχές θα προχωρήσει τάχιστα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται θα προχωρήσει και στην ολοκλήρωση των δασικών χαρτών που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Στο μεταξύ ήδη δόθηκε την Παρασκευή παράταση σε προγράμματα κτηματογράφησης που «τρέχουν» . Όπως ανέφεραν χτες  στελέχη του υπουργείου, αυτή θα είναι και η τελευταία παράταση που θα δοθεί, ενώ για όσους δεν υποβάλουν δηλώσεις θα ακολουθήσουν κυρώσεις.

Πάντως η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι έχει γίνει σημαντική  δουλειά στο μέτωπο της χωροταξίας από την προηγούμενη κυβέρνηση «τρέχει» για να προλάβει ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του Κτηματολογίου που αποτελεί και  υποχρέωση με ορίζοντα το 2021. Όπως αναφέρεται εάν τα παραδοτέα τμήματα των συμβάσεων κτηματογράφησης που ήδη είναι σε εξέλιξη δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατ. ευρώ).

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.