ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέκροψ: Η αποτίμηση των ακινήτων και οι προοπτικές της εταιρείας

13:42 - 22 Ιουν 2007 | Ακίνητα
Oπως ανέφερε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κέκροψ Δημήτρης Κλώνης, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τα αποτελέσματα χρήσεως για το 2006 παρουσίασαν σημαντική μείωση σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του 2005. Οπως εξήγησε η μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη χρήση του 2006 οφείλεται στο μικρό αριθμό των προς πώληση διαμερισμάτων της Εταιρείας (τέσσερα μόνο διαμερίσματα σε δύο οικοδομές της) σε συνδυασμό με την σημαντική κάμψη των πωλήσεων κατοικιών, σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στα βόρεια προάστια της Αθήνας, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών της 31/12/2005.

Ο μικρός αριθμός των προς πώληση διαμερισμάτων, εξάλλου, οφείλεται στο γεγονός ότι στις αρχές του 2006, όλα τα αξιοποιήσιμα οικόπεδα της εταιρείας τελούσαν υπό απαλλοτρίωση ή /και υπό διεκδίκηση από το ελληνικό δημόσιο, με συνέπεια να μην είναι δυνατή σε αυτά η έναρξη κατασκευής νέων διαμερισμάτων προς πώληση. Κατάσταση η οποία άλλαξε, ύστερα από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες της εταιρείας, στις 28 Μαρτίου 2006, με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ 238/Δ/2006 της Απόφασης του Νομάρχη Αθηνών, με την οποία ήρθη η απαλλοτρίωση και κατέστησαν οικοδομήσιμα 6,8 στρέμματα, ιδιοκτησίας της εταιρείας στο Παλαιό Ψυχικό.

Οι προσπάθειες, εξάλλου, της Εταιρείας να συνάψει εργολαβικά συμβόλαια αντιπαροχής προσέκρουσαν όλες στο κλίμα της αγοράς το οποίο διαμορφώθηκε μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ στα εργολαβικά συμφωνητικά και τις ασάφειες του νέου φορολογικού νόμου.

‘Σημειώνεται εντούτοις’, ανέφερε ο κ. Κλώνης, ‘ότι τον Δεκέμβριο του 2006 υπεγράφη προσύμφωνο πώλησης ενός οικοπέδου της εταιρείας προς 4,7 εκατ., υπό την αίρεση ότι εντός των επόμενων έξι μηνών το οικόπεδο αυτό θα καταστεί οικοδομήσιμο, δεδομένου ότι κατά την υπογραφή του προσυμφώνου τελούσε ακόμη υπό απαλλοτρίωση. Ηδη η σχετική απόφαση του Νομάρχη Αθηνών έχει σήμερα υπογραφεί και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να κυκλοφορήσει το Φ.Ε.Κ. με το οποίο το ως άνω οικόπεδο θα αποκτήσει όρους δόμησης και το προαναφερόμενο προσύμφωνο θα καταστεί ανέκκλητο. Εξάλλου, το πρώτο τρίμηνο του 2007 υπεγράφησαν δύο ακόμη προσύμφωνα πωλήσεως διαμερισμάτων, συνολικού ποσού 900.000 ευρώ, το ένα από τα οποία αφορά το συγκρότημα που θα κατασκευαστεί στο οικόπεδο που διαθέτει η Εταιρεία εξ αδιαιρέτου με την ΓΕΚ’. ‘Ετσι’, κατέληξε ο πρόεδρος της εταιρείας, «τα Αποτελέσματα της χρήσης του 2007 αναμένεται να είναι κατά πολύ καλύτερα από αυτά της χρήσης του 2006».

Οσον αφορά την οικονομική κατάσταση της εταιρείας το σύνολο των επενδυτικών και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της Εταιρείας τελεί σήμερα είτε υπό απαλλοτρίωση είτε υπό διεκδίκηση. Ετσι, σύμφωνα με τα ΔΠΧΠ, αποτιμώνται στην τιμή κτήσεώς τους του 1923, η οποία, όπως είναι φυσικό, δεν εκφράζει την πραγματική εμπορική τους αξία. Οι σχετικές υπεραξίες θα καταγραφούν με τη λήξη των αντίστοιχων εκκρεμοτήτων.

Σημειώνεται πάντως ότι η Αντικειμενική Αξία του συνόλου των ακινήτων αυτών, την 31/12/2006, ανήρχετο σε 50.946.483,75 ευρώ, ενώ μετά την αύξηση της 01/03/2007, ανέρχεται σήμερα σε 69.676.372,94 ευρώ.

Τα σημαντικότερα, εξάλλου, γεγονότα της χρήσης του 2006, που σχετίζονται με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Εταιρείας είναι: Η έκδοση της Απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών με την οποία αποδίδεται στην Εταιρεία η Επικαρπία της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού. Η Εταιρεία θα διεκδικήσει την πλήρη κυριότητα της Αγοράς στον Αρειο Πάγο. Η έκδοση της Απόφασης του Νομάρχη Αθηνών με την οποία ήρθη η απαλλοτρίωση και κατέστησαν οικοδομήσιμα 6,8 στρέμματα ιδιοκτησίας της Εταιρείας, στο Παλαιό Ψυχικό. Η έκδοση της Απόφασης του ΣτΕ, με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της Εταιρείας για την ακύρωση της Απόφασης του Νομάρχη με την οποία είχε κηρυχθεί αναδασωτέα περιοχή 185 στρ. εκτός σχεδίου στο Παλαιό Ψυχικό (πρώην λατομείο), ιδιοκτησίας της Εταιρείας.

Ακόμη αναμένεται ότι εντός του επόμενου μηνός θα έχει υπογραφεί η Απόφαση του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία θα λάβει όρους δόμησης και θα καταστεί οικοδομήσιμο ένα ακόμη οικόπεδο της Εταιρείας στο Π. Ψυχικό, εμβαδού 1.056 τ.μ., το οποίο τελούσε υπόαπαλλοτρίωση’.

Ο κ. Κλώνης αναφέρθηκε στις προοπτικές της Εταιρείας για τις οποίες σημείωσε τα εξής:  Οι άρσεις των απαλλοτριώσεων των οικοπέδων της Εταιρείας, που έχουν ήδη ή πρόκειται σύντομα να συντελεστούν, ανοίγουν το δρόμο για την αξιοποίησή τους, η οποία όπως προανεφέρθη έχει ήδη ξεκινήσει. Παράλληλα, καθώς ορισμένες λεπτομέρειες του νέου θεσμικού- φορολογικού πλαισίου των αντιπαροχών ξεκαθαρίζουν, αναμένεται ότι οι προσπάθειες της Εταιρείας στην κατεύθυνση αυτή θα καρποφορήσουν και θα καταστεί δυνατή η υπογραφή ενός τουλάχιστον εργολαβικού αντιπαροχής εντός της τρέχουσας χρήσης. &

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.